Trabzon’un Akçaabat ilçesinde fındık üreticilerini zor durumda bırakan Kahverengi Kokarca ile mücadelede önemli bir adım atıldı. Akçaabat Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Hikmet Eyüpoğlu, bu yıl biyolojik yöntemlere ağırlık verildiğini ve sahaya toplamda 6 bin Samuray Arısı salındığını açıkladı.

“Feromon tuzakları etkili oldu”
Eyüpoğlu, Kahverengi Kokarca popülasyonunu kontrol altına almak için Akçaabat İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile koordineli çalıştıklarını belirtti. “Bu yıl popülasyonun yoğun olduğu alanlarda feromon tuzakları yerleştirerek mücadeleye başladık. Yapılan kontrollerde tuzakların oldukça etkili olduğu görüldü. Devamında ziraat mühendislerinin önerileri doğrultusunda kokarca ve fındık kurduna karşı ilaçlama tavsiyeleri de yapıldı. Gelinen noktada önemli bir başarı sağladık,” dedi.

Whatsapp Image 2025 06 30 At 17.24.37

Samuray Arıları görevde
Biyolojik mücadele kapsamında 26 mahallede doğaya bırakılan 6 bin Samuray Arısı, Kahverengi Kokarca’nın yumurtalarına kendi yumurtalarını bırakarak zararlının üremesini engelliyor. Son olarak, 27 Haziran Cuma günü Yeşiltepe Mahallesi’nde de Samuray Arısı salımı gerçekleştirildi.

Akaryakıtta Bugün Fiyatlar Patlama Noktasında! Trabzon Ve Diğer İllerin Güncel Bilançoları Açıklandı
Akaryakıtta Bugün Fiyatlar Patlama Noktasında! Trabzon Ve Diğer İllerin Güncel Bilançoları Açıklandı
İçeriği Görüntüle

“Samuray Arıları zararsızdır”
Eyüpoğlu, Samuray Arılarının diğer arı türlerine veya insanlara hiçbir zararının olmadığını vurgulayarak, “Bu arılar sivrisinekten biraz büyük olup, Kahverengi Kokarca’nın beyaz yumurtalarının içine kendi yumurtalarını bırakıyor. Bu sayede kokarcanın üremesi duruyor ve doğadaki varlığı azalıyor. Kokarca yumurtaları gri-siyah renge döndüyse, o yumurtalardan Samuray Arıları çıkacaktır. Bu nedenle gri-siyah renkteki yumurtalara dokunulmamalı,” dedi.

Kimyasal ilaç uyarısı
Samuray Arısı salınan bölgelerde kimyasal ilaç kullanılmaması gerektiğinin altını çizen Eyüpoğlu, üreticilerin hangi bölgelerde biyolojik mücadele yapıldığını mahalle muhtarlarından öğrenebileceklerini belirtti.

Muhabir: DOĞUKAN ÖZKURT