Bu önemli adımın ardından yasa, imzalanmak üzere Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier'e sunulacak.

Yasa, Alman vatandaşlığına geçmek isteyenler için bazı önemli kolaylıklar getiriyor. İşte yasanın getirdiği başlıca değişiklikler:

Yasal ikamet süresi: Alman vatandaşlığına geçmek için gereken yasal ikamet süresi, 8 yıldan 5 yıla indirilecek.Uyum sağlama şartları: Vatandaşlık başvurusunda bulunan kişinin ülkedeki yaşam şartlarına uyum sağlama konusunda okul veya mesleki başarı, gönüllü çalışmalar veya dil öğrenme gibi özel çabaları bulunuyorsa, bu süre 3 yıla düşürülecek.

Opsiyon modeli kaldırılıyor: Çifte vatandaşlık imkanı tanındığı için daha önce yürürlükte olan ve gençleri 23 yaşına kadar ebeveynlerinin vatandaşlığı veya Alman vatandaşlığı arasında seçim yapmaya zorlayan "opsiyon modeli" tamamen kaldırılacak.

Doğuştan vatandaşlık: Almanya'da doğan çocuklar, Alman vatandaşı olmasalar da ebeveynlerinden birinin en az 5 yıl yasal olarak ülkede ikamet etmesi halinde Alman vatandaşlığı alabilecek.

Sosyal yardım koşulu: Alman vatandaşlığına geçmek isteyen kişinin kendisinin ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin geçimini sosyal yardım almadan sağlaması gerekecek.

Yazılı sınav zorunluluğu kaldırılıyor: İşgücü Anlaşması kapsamında 30 Haziran 1974'e kadar Federal Almanya Cumhuriyeti'ne (Batı Almanya) ve sözleşmeli işçi olarak 13 Haziran 1990'a kadar eski Almanya Demokratik Cumhuriyeti'ne (Doğu Almanya) gelen işçiler için vatandaşlığa girişte yapılan yazılı sınav zorunluluğu da kaldırılacak.

Japon Donanmasına Ait 2 Helikopter Pasifik Okyanusu'na Düştü: Arama Kurtarma Çalışmaları Sürüyor Japon Donanmasına Ait 2 Helikopter Pasifik Okyanusu'na Düştü: Arama Kurtarma Çalışmaları Sürüyor

Kısıtlamalar: Alman vatandaşlığına geçmek isteyenlerin, ırkçılık, yabancı düşmanlığı veya insanlık dışı eylemlerde bulunmamış olmaları gerekecek. Ayrıca çok eşli olanlar veya kadın-erkek eşitliğine aykırı davrananlar vatandaşlığa kabul edilmeyecek.

Yasanın, Resmi Gazete'de yayımlandıktan 3 ay sonra yürürlüğe gireceği belirtiliyor. Almanya, bu adımlarla vatandaşlık politikalarını çağa uygun hale getirerek çifte vatandaşlık ve vatandaşlık süreçlerini kolaylaştırmayı amaçlıyor.
TAKA/AYŞE SANCAK

Editör: Ayşe Sancak