Almanya'daki Türk nüfusu, geçen yıllarda giderek yoğunlaşırken, pandemi sonrası yaşanan işçi krizi Almanya'yı yeniden Türkiye'den işçi alımına mecbur bırakmış durumda. Yüz binlerce vatandaş, yurt dışında iş bulma umuduyla göç etme yolunu arıyor.


82 BİN LİRA ÖDENECEK

Almanya'da daha önce meclisten geçen Nitelikli Göç Yasası'na göre, Türkiye'de kendi alanında meslek eğitimi almış olan, yetkisi bulunan ya da bu alanda uzun süre çalıştığını belgeleyebilecek olan işçiler, Almanya'da herhangi bir eğitim şartına tabi tutulmayacak.

Kalorifer ve su tesisatçısı çalışanı ya da kalfasına saatte en az 20 Euro ödeneceği aktarılırken, aranan tek şartın başvuru yapacaklarda giriş seviyesinde Almanca bilinmesi olduğu aktarıldı.

Almanya’da çalışmaya başlayan kişilerin aylık maaşları ise 2500 Euro'yu bulacak. Usta ya da şirket sahipleri içinse üst sınır yok.


ONLAR DA BAŞVURABİLECEK

Almanya, nitelikli işçilerin yanı sıra, eğitim almak için Almanya'ya başvuracak çalışanları da değerlendirecek. Söz konusu işi geçmişte çok az yapmış ya da yapmak isteyen deneyimsiz çalışanlar için, uzmanların yanına yerleştirilerek eğitim programları oluşturulacak ve bu istihdam programı ile 3.5 yılda sertifika verilecek.


TALEPLERE YETİŞEMİYORLAR

Almanya'da yurt dışından ülkeye yönelik nitelikli işçi göçü için çalışma gerçekleştiren binlerce kuruluş bulunmakta. Buna karşın aranan işçi sayısının fazlalığı ve taleplerin çokluğu, şirketlerden randevu almayı neredeyse imkansız hale getiriyor.

Evlilik Maliyetleri Göz Korkutuyor: Fiyatlar Nikahın Önünü Alıyor Evlilik Maliyetleri Göz Korkutuyor: Fiyatlar Nikahın Önünü Alıyor

Türkiye'de, Almanya ile anlaşmalı olarak aracılık sağlayan şirketler, binlerce Türk vatandaşının başvurusunu işleme koymaya şimdiden başladı.

Kaynak: Haber Merkezi