Prof. Dr. Seda Demiralp, Altın İthalatındaki Çarpık Yapıya Dikkat Çekti

Demiralp, altın kilogram fiyatının dünya piyasasından 2-3 bin dolar daha yüksek olduğunu belirterek, bu durumun belirli ithalatçıları "hiç çabasız zengin" ettiğini dile getirdi. Ayrıca, "şanslı" ithalatçıların kim olduğu ve kotaya nasıl dahil oldukları konusunda kamuoyunun yeterince bilgilendirilmediğine dikkat çekti.

Prof. Dr. Seda Demiralp, altın ithalatındaki kota uygulamasının, sektörün dahi şikayet ettiği kaçakçılık sorununu artırdığını vurguladı. Mevcut suçla mücadele kanallarının bu durumu engellemede yetersiz kaldığını ifade eden Demiralp, Türkiye'nin altına olan "tuhaf merakı"nın ve altın fiyatlarının yapay olarak yükseltilmesiyle ithalata harcanan döviz miktarının azaltılma çabasının altını çizdi.

Ekonomist, altın ithalatı politikalarının rasyonel bir zemine oturtulması gerektiğini savunurken, alternatif olarak altına doğrudan vergi getirilmesi gerektiğini ve bu şekilde yapılmak istenenin açıkça ortaya konulması gerektiğini belirtti.

Toyota, Dacia Duster'dan ucuza araba çıkarttı: Kısa süre bu rakama satılacak Toyota, Dacia Duster'dan ucuza araba çıkarttı: Kısa süre bu rakama satılacak

Demiralp, rant ve kaçakçılığın devleti zayıflatan önemli sorunlar olduğunu vurgularken, altın ithalatındaki çarpık yapının düzeltilmesi ve şeffaf bir politikanın benimsenmesi gerektiğinin altını çizdi.

Muhabir: NEZİHA ÇAKIROĞLU