Bu tür balıkların geçmişi 250 milyon yıl öncesine dayanıyor ve "siyah inci" olarak da adlandırılan havyarı kilosu 2 bin 500 dolardan satılıyor. Amasya'daki Yedikır Su Ürünleri Üretim ve Araştırma İstasyonu'nda bu yıl 95 bin adet yavru balık üretildi ve Karadeniz ile bölgedeki akarsulara salınmak üzere hazırlanıyor.

Amasya İl Tarım ve Orman Müdürü Gürol Çetin, Mersin balığı adı verilen bu balıkların yumurtalarının Mersin murt ağacının meyvesine benzediğini belirtti. Bu balıklardan havyar üretiminin 6. yıldan itibaren gerçekleşebildiğini açıkladı. Çetin, geçen yıl 21 bin 500 adet Mersin balığının Karadeniz'in akarsularına dağıtıldığını ifade etti.

Araç Alacaklar Dikkat! Resmi Gazete'de Yayımlandı! Şarj Edilebilir Hibrit Otomobillere ÖTV İndirimi Geldi Araç Alacaklar Dikkat! Resmi Gazete'de Yayımlandı! Şarj Edilebilir Hibrit Otomobillere ÖTV İndirimi Geldi

Amasya'daki üretim tesisinin düzenli ve yüksek kapasiteli olduğunu vurgulayan Çetin, bu yıl havyar üretiminde bir numara olmayı hedeflediklerini söyledi. Tesisin kilosu 2 bin 500 dolardan satılan havyar için 2 kilo üretmeyi planladığını belirtti ve Amasya'nın Mersin balığı üretiminde lider konuma geleceğini ifade etti.

Kaynak: VATAN