Başkaya'ya göre, pars normalde insanlara yakın yaşamaktadır ancak kendisini insanlardan koruduğu için sıkça görünmemektedir.
Başkaya, yaptıkları çalışmalarda Anadolu Parsı'nın sayısının arttığını belirterek, devlet ve vatandaşların bulgularını göz önüne alarak Türkiye üzerindeki haritaya yerleştirdiklerinde parsın birçok yerde karşılarına çıktığını gözlemlediklerini ifade etti.

8B373545 2Cb6 46F8 89B7 C93207C8Aafc

Geleneksel İmece Geleneği Giresun'un Çanakçı İlçesinde Yeniden Canlanıyor Geleneksel İmece Geleneği Giresun'un Çanakçı İlçesinde Yeniden Canlanıyor

Anadolu Parsı'nın Trakya hariç Türkiye'nin bütün coğrafyasında yayılım gösterdiğini söyleyen Başkaya, son yıllarda görüntülerin ve bulgu edilen yerlerin artmasıyla birlikte parsın sahil kenarlarından dağlık bölgelere kadar birçok farklı alanda görüldüğünü belirtti.

Da08Ab7D 4830 42C6 93Cb 44Fbd87388E8
Anadolu Parsı'nın normalde insanlara yakın yaşamasına rağmen, kendisini insanlardan koruduğu için görünmediğine dikkat çeken Başkaya, foto kapan çalışmaları ve ayak izi çalışmaları gibi yöntemlerle parsın köy içleri, yayla kenarları ve insanların elinin ayağının çekildiği zamanlarda dahi insanlara yakın yerlerde bulunduğunu tespit ettiklerini söyledi. Başkaya, bu durumun sürpriz olmadığını ve parsın insanlar için hareketli yerlerde bile sahanın hemen kenarında bulunabildiğini vurguladı.

Muhabir: NEZİHA ÇAKIROĞLU