Anahtar Parti Trabzon İl Başkanı Muhammed Kalkışım, Aydın, Antalya, Muğla ve Balıkesir’de meydana gelen orman yangınlarının ardından açıklamalarda bulundu. Daha önce yaptığı “Felaket geldiğinde değil, felaketten önce önlem alınmalıdır” çağrısını hatırlatan Kalkışım, yaşanan yangınların önleyici çalışmaların önemini yeniden ortaya koyduğunu söyledi. Yangın sonrasında yürütülen müdahalenin önemli olduğunu belirten Kalkışım, asıl başarının yangınların çıkmasını önleyecek tedbirleri zamanında hayata geçirmek olduğunu ifade etti. Kalkışım, Karadeniz Bölgesi’nde de denetimlerin ve erken uyarı sistemlerinin güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı.
“Ormanlarımız Yanıyor, Doğal Yaşam Zarar Görüyor”
Muhammed Kalkışım, yaz aylarının başlamasıyla birlikte hava sıcaklıklarının yükseldiğini ve orman yangını riskinin arttığını daha önce dile getirdiklerini belirtti. Her yıl benzer acıların yaşandığını ifade eden Kalkışım, geniş ormanlık alanların küle döndüğünü ve doğal yaşamın zarar gördüğünü söyledi.
Kalkışım, “Yangın çıktıktan sonra verilen mücadele elbette çok kıymetlidir. Ancak asıl başarı, yangının hiç çıkmamasını sağlayacak tedbirleri zamanında almaktır. Önleyici çalışmalar yeterince güçlü olmadığı sürece bu acıları yaşamaya devam ederiz” dedi.
Farkındalık Çalışmalarının Artırılmasını İstedi
Toplumun bilinçlendirilmesinin teknik önlemler kadar önemli olduğuna dikkat çeken Kalkışım, özellikle yaz aylarında kamu kurumlarının daha kapsamlı farkındalık çalışmaları yürütmesi gerektiğini söyledi. Televizyon, radyo ve sosyal medya üzerinden kamu spotlarının daha sık yayımlanmasını isteyen Kalkışım, ormanlık alanlar ile mesire yerlerindeki uyarıcı levhaların artırılması gerektiğini belirtti.
Vatandaşların olası riskler konusunda düzenli şekilde bilgilendirilmesinin önemine değinen Kalkışım, çocuklara küçük yaşlardan itibaren çevre bilinci kazandıracak eğitimlerin de yaygınlaştırılması çağrısında bulundu.
Vatandaşlara 112 Çağrısı
Muhammed Kalkışım, vatandaşların da orman yangınlarına karşı sorumluluk bilinciyle hareket etmesi gerektiğini ifade etti. Ormanlık alanlarda ateş yakılmaması, sigara izmaritlerinin doğaya atılmaması ve yangına neden olabilecek davranışlardan kaçınılması gerektiğini söyledi.
En küçük bir dumanın dahi vakit kaybetmeden 112 Acil Çağrı Merkezi’ne bildirilmesini isteyen Kalkışım, yangınların başlangıç aşamasında fark edilmesinin müdahaleyi kolaylaştırabileceğini belirtti. Kalkışım, ormanların korunması konusunda kamu kurumlarının yanı sıra vatandaşların da dikkatli ve duyarlı olması gerektiğini vurguladı.
“Karadeniz Yağışlı Diye Güvende Olduğumuzu Düşünmemeliyiz”
Karadeniz Bölgesi’nin yağışlı iklimi nedeniyle yangın riskinin düşük olduğu düşüncesinin yanıltıcı olabileceğini belirten Kalkışım, iklim değişikliğinin etkilerinin Türkiye’nin her bölgesinde hissedildiğini söyledi. Son yıllarda Karadeniz’de de sıcaklıkların arttığını ve kurak dönemlerin yaşandığını ifade etti.
Kalkışım, “Bugün Aydın, Antalya, Muğla ve Balıkesir’de yaşanan felaketlerin benzerlerinin yarın Trabzon’da veya Karadeniz’in herhangi bir noktasında yaşanmayacağının garantisi yoktur” dedi. Bölgede ormanlık alanlardaki denetimlerin artırılmasını isteyen Kalkışım, erken uyarı sistemlerinin de güçlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Kurumlar Arasında Koordinasyon Vurgusu
Anahtar Parti Trabzon İl Başkanı Muhammed Kalkışım, orman yangınlarına karşı ilgili bütün kurumların koordinasyon içerisinde çalışması gerektiğini söyledi. Merkezi yönetim, yerel yönetimler ve güvenlik birimlerinin ortak hareket etmesinin önemine dikkat çeken Kalkışım, vatandaşların da sürekli bilgilendirilmesi gerektiğini ifade etti.
Kalkışım, eleştirilerinin sahada görev yapan Orman Genel Müdürlüğü personeli, itfaiye ekipleri, AFAD, jandarma, emniyet güçleri ve gönüllülere yönelik olmadığını özellikle belirtti. Yangınlara karşı büyük fedakârlıkla mücadele eden bütün ekiplerin özverili çalışmalarını takdir ettiklerini söyledi.
Yangından Etkilenen Vatandaşlara Geçmiş Olsun Mesajı
Muhammed Kalkışım, açıklamasının sonunda Aydın, Antalya, Muğla ve Balıkesir’deki yangınlardan etkilenen vatandaşlara geçmiş olsun dileklerini iletti. Yangınlarla mücadele eden ekiplere kolaylıklar dileyen Kalkışım, alevlerin en kısa sürede kontrol altına alınmasını temenni etti.
Kalkışım, “Felaket kapıyı çaldığında değil, kapıya yaklaşmadan önce önlem alınmalıdır. Ormanlarımız yalnızca bugünün değil, gelecek nesillerimizin de en büyük mirasıdır” ifadelerini kullandı. Doğayı korumanın en etkili yolunun felaket yaşanmadan önce gerekli tedbirleri almak olduğunu belirtti.
Anahtar Parti Trabzon İl Başkanı Muhammed Kalkışım, orman yangınlarına karşı önleyici çalışmaların, erken uyarı sistemlerinin ve toplum bilincinin güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Siz de orman yangınlarının önlenmesi için alınması gereken tedbirlere ilişkin düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz.




