Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 13 yıl aradan sonra Irak’a gerçekleştirdiği ziyaretin öncesi ve sonrasını kaleme alan Ahmet Külekçi Ankara-Bağdat ve Erbil hattında yaşananların hem bölge için hem de Ortadoğu coğrafyası için tarihi bir dönüm noktası olduğunu dile getirdi. Ziyaretin PKK terör örgütüne yönelik yaz ayında başlayacak büyük operasyonun bir hamlesi olduğunu ifade eden Külekçi “Erdoğan Türkiye ile Irak’ın  siyasi-ticari ve iktisadi bağların güçlenmesi için terör sorunun kökten çözümü noktasında tavrını ortaya koydu. Irak’ta işbirliği için söz verdi” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Erbil ziyaretini değerlendiren Türkmen Bakan Maruf Aydın ise 4 milyon Türkmen’in yaşadığı Irak’ta kendilerinin büyük bir denge unsuru olduklarını belirterek “Türk devleti her zaman bizim yanımızda sayın Cumhurbaşkanın Erbil ziyareti bize çok büyük moral oldu” diye konuştu.  Daha önce Erbil-Kerkük-Zaho ve Süleymaniye Bölgesine giderek ziyaretlerde bulunan  gazeteci-yazar Ahmet Külekçi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Irak ziyaretini şöyle değerlendirdi
IRAK HALKI DA BİZE GÜVENİYOR
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Bağdat ve Erbil ziyaretlerini son derece önemsiyorum. Bu ziyaretin iki ülke arasında başta güvenlik ve terör olmak üzere yaşamın bir çok alanında ciddi kazanımları olacak. Irak PKK ile mücadele de Türkiye’nin kararlığını ve keskin duruşunu biliyor ve ona göre konumlanıyor. Savaşlardan bıkan Irak halkı da bölgede huzurun ve asayişin sağlanması noktasında Türkiye'nin ne kadar kritik bir öneme sahip olduğunun farkında.


YAZ AYINDA BÜYÜK BİR OPERASYON
Bağdat, "Kalkınma Yolu" projesiyle dünyaya açılmak ve yeni yüzüyle görülmek istiyor. Irak'ın artık güvenli, istikrarlı ve terörden arındırılmış bir ülke olduğu imajını yaymak istiyor. O yüzden Sudani, açıklamalarında IŞİD tehlikesinin kalmadığını sürekli vurgulama gereği duyuyor. Türkiye ise yaz aylarında yeni bir sınır ötesi operasyon gerçekleştirerek Irak'ın "terör", "çatışma", "savaş", "kaos" ve "güvensizlikle" anılmasını doğuracak bir adım atmak istiyor.


DÖNÜM NOKTASI IRAK’IN İŞİNE GELİYOR
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ziyareti, gelişim ve kalkınma yolunda büyük atılımlar yapmak isteyen Irak'ın tam dönüm noktasında gerçekleşiyor. Ankara-Bağdat ve Erbil hattının güçlü olması tamda bu dönüm noktasının kaderini belirleyecek. Irak yönetimi artık şunu anladı biz Türkiye ile ne kadar iyi ve güçlü ilişkiler kurarsak dönüşü bize olacak. Aksi halde ise ip kopacak Irak yeniden sonu belli olmayan bir maceraya teslim olacak.

MGM'den Trabzon ve Çevre İllerine Kritik Uyarı: "Dikkatli Olun" MGM'den Trabzon ve Çevre İllerine Kritik Uyarı: "Dikkatli Olun"


KALKINMA YOLU PROJESİ
Irak'taki devlet yapısının henüz tam olarak oturmamış olması, hükûmet içindeki grupların dış bağlantıları ve Erbil ile Bağdat arasındaki uzlaşmazlıklar, özellikle bütçe ve petrol gelirlerinin paylaşımı gibi konular sorun teşkil etse de özellikle Kalkınma Yolu Projesi Ortadoğu’da yeni bir umut olarak görülmekte. Bu proje, sadece Ortadoğu'dan Avrupa'ya bir geçiş köprüsü oluşturmakla kalmayıp aynı zamanda Türkiye'nin Körfez ülkeleri ile olan bağlantısını da güçlendirmeyi amaçlamaktadır. 
BÖLGESEL BİR İŞBİRLİĞİ KAÇINILMAZ
 Türkiye-Irak ilişkileri ve bölgesel denklem açısından da önemlidir. Zira, Türkiye ve Irak arasında gelişen süreç ve atılacak somut adımların bölgesel bir iş birliğine dönebileceğine dair konuşmalar artık yüksek sesle ifade ediliyor. Anlaşılan o ki Türkiye ve Irak arasındaki gelişmeler bölgesel istikrar için bir model olabilir. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 13 yıl aradan sonra gerçekleştirdiği ziyaret çay-kahve sohbeti değildi. Çok ciddi ve çok önemli kazanımlar elde ettik.

Muhabir: AYŞE SANCAK