Ankara’da yaşayan Trabzonlu hemşerilerimizin kurduğu “Bi Çay Platformu” aylık kahvaltı buluşmalarına bir yenisi ekledi ve 27 Temmuz’da PTT Ahlatlıbel Sosyal Tesisleri’nde bir araya geldi. Etkinliğe katılan Gazi Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Murat Kalfa, sadece kitabını imzalamakla kalmadı; Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü için aday olduğunu da açıkladı. Kalfa’nın vizyonu ve açıklamaları, buluşmaya damga vurdu.

KİTAPLA BAŞLADI, REKTÖRLÜK VİZYONUYLA DEVAM ETTİ

“Yönetim Bilimi ve Kamu Yönetiminde Kaliteli Yönetim” adlı kitabı için düzenlenen imza günü vesilesiyle söz alan Prof. Dr. Kalfa, Türkiye’nin kamu yönetiminde ihtiyaç duyduğu dönüşüm için güçlü bir öneri sundu. Akademisyen kimliğinin yanı sıra beden eğitimi kökeniyle sosyal yönü de güçlü olan Kalfa, Boğaziçi Üniversitesi’nin potansiyelini ortaya koyacak vizyonunu şöyle özetledi:

“Boğaziçi, dünya sıralamasında ilk 10’a girebilecek birikime sahip. Eğer rektörlük görevine layık görülürsem, bilimsel ve yönetsel tüm gücümle bunu gerçekleştirmek için çalışacağım.”

“BOĞAZİÇİ, GORDON TEKNİĞİ İLE YENİDEN YÜKSELECEK”

Üniversite dışından bir aday olması konusunda gelen eleştirilere karşı ise Kalfa, çarpıcı bir yönetim bilimi örneği verdi:

“Gordon tekniğinde, bir probleme çözüm üretmek için o konuyla ilgili hiçbir fikri olmayan biri çağrılır. Çünkü önyargısız düşünceler özgün ve cesur çözüm önerileri getirir. Boğaziçi Üniversitesi şu anda tam da bu yaklaşımı gerektiren bir noktada.”

KALFA’DAN CESUR TAAHHÜT: “OLMAZSA GÖREVİ BIRAKIRIM”

Rektörlük sürecinde şeffaflık ve hesap verebilirliği esas alacağını vurgulayan Kalfa, iddialı bir söz verdi:

“İki yıl içinde derecelendirme kuruluşlarının tüm kriterlerinde pozitif artış olmazsa, görevden affımı talep edeceğim. Bu taahhüdüm burada kayda geçsin.”

AVRUPA BİRLİĞİ KAMU YÖNETİMİ MODELİ’Nİ TÜRKİYE’YE UYARLAMA ÇAĞRISI

Kalfa, uzun yıllardır savunduğu kamu yönetimi reformunu da gündeme getirdi. Avrupa Birliği’nin “Common Assessment Framework” modeline dikkat çeken Kalfa, Türkiye’nin 2006 ve 2009 yıllarında bu modele kısa süreli temas ettiğini hatırlatarak, bu sistemin yerelleştirilerek “Türk Kamu Yönetimi Modeli” haline getirilmesinin kamu hizmetlerinde kaliteyi artıracağını söyledi.

BİLİM, KATILIM VE SOSYAL HAYAT VURGUSU

“En hakiki mürşit ilimdir” sözünü düstur edindiğini belirten Kalfa, Boğaziçi’ni sadece akademik başarılarla değil, aynı zamanda öğrenciler, akademisyenler ve idari personelin aktif katılımıyla sosyal yönden de zenginleştirmeyi hedeflediğini ifade etti. Kalfa’nın seçim kampanyası sloganı ise iddialı:

“En İyi Olmak İçin, Hep Birlikte Boğaziçi Senfonisi.”

Trabzon’da alışılmadık sıcaklık: Vatandaşlar bunaltıcı günlerden şikâyetçi
Trabzon’da alışılmadık sıcaklık: Vatandaşlar bunaltıcı günlerden şikâyetçi
İçeriği Görüntüle

BÜYÜK DÖNÜŞÜM İÇİN İLK ADIM

Prof. Dr. Murat Kalfa’nın Boğaziçi Üniversitesi için ortaya koyduğu bu vizyon, sadece bir üniversiteye dair değil, aynı zamanda Türkiye’nin kamu yönetimi anlayışına yönelik de kapsamlı bir dönüşüm önerisi sunuyor. Kalfa, bilimsel liyakat, stratejik planlama ve sosyal katılım odaklı bu yolculukta hemşerilerinden destek bekliyor.

Muhabir: AYTEKİN AKAY