Türkiye’nin en değerli tarım ürünlerinden biri olan Antep fıstığında “yok yılı” etkisi fiyatları adeta uçurdu. Geçen yıl kilogramı 100-110 TL arasında satılan yaş boz Antep fıstığı, bu sezon 220 TL’den işlem görmeye başladı. Baklavalık yeni mahsulün fiyatı ise 2 bin TL’ye dayandı. Uzmanlara göre, üretimde yaşanan yüzde 75’e varan düşüş bu fiyat artışlarının temel nedeni oldu.
Rekoltede Yüzde 75 Düşüş
Nizip Ticaret Borsası Meclis Başkanı Ahmet Polat, bu yıl rekoltenin geçen yılın yalnızca yüzde 25’i kadar gerçekleşeceğini belirtti. Polat, “Bazı bölgelerde verim yüzde 30 civarında, bazı yerlerde ise hiç ürün yok. Özellikle Barak Ovası’nda üretim oldukça zayıf. Geçen yıl 500 bin tonun üzerinde tahmin edilen rekolte, bu yıl neredeyse beşte bire düştü” ifadelerini kullandı. Günlük piyasaya arz edilen ürün miktarının 10-15 tonla sınırlı olduğu da dikkat çekti.
Yeni Mahsulde Rekor Fiyatlar
Baklavalık Antep fıstığının yeni mahsul fiyatı 1.950-2.000 TL bandına ulaştı. Polat, “Geçtiğimiz yıl aynı dönemde fiyatlar yaklaşık bin TL seviyesindeydi. Bu yıl hem arz sıkıntısı hem de yüksek talep nedeniyle fiyatlar iki katına çıktı” dedi. Eski ürünün de fiyatının yükseldiğini belirten Polat, “10 gün önce bin 550 TL’den satılan eski mahsul, bugün bin 750 TL’ye çıktı” bilgisini paylaştı.
Eski Ürün ve Diğer Çeşitlerde de Artış
Yaş boz fıstıktaki fiyat artışı, kırmızı kabuklu ve kavrulmuş fıstığa da yansıdı. Fıstık komisyoncusu Habeş Doğan, kavlak (iç fıstık) maliyetinin 800 TL’ye ulaştığını, iç gramaj arttığında bu maliyetin 650 TL’ye kadar düşebileceğini ifade etti. Kırmızı kabuklu Antep fıstığının kilogram fiyatı ise ortalama 400 TL seviyelerinde seyrediyor.
Gelecek Yıl İçin Endişeler
Önümüzdeki sezonun mahsulü olan karagözün ağaçlarda henüz görünmemesi, gelecek yıl için de düşük rekolte sinyali veriyor. Ancak geçen yılın “var yılı” olmasından dolayı çiftçi ve tüccarın elinde kalan yaklaşık yüzde 60’lık stok miktarı, fiyat artışlarını bir nebze frenleyebilir. Uzmanlar, yüksek fiyatlar nedeniyle yatırım amaçlı alımların sınırlı kalabileceğini öngörüyor.
Türkiye’nin baklava ve tatlı sektöründe en kritik ürünlerinden olan Antep fıstığında yaşanan bu gelişmeler, hem üreticileri hem de tüketicileri yakından ilgilendiriyor. Peki sen bu fiyat artışları hakkında ne düşünüyorsun?