Bu yeni düzenleme ile evini günlük kiralama yoluna gidenler için belge alma zorunluluğu getirilmiş durumda. Evini bu şekilde kiralamak isteyenler Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan 'turizm konutu' ruhsatı almak zorunda olacak ve bu ruhsatı kapısının önüne asacaklar. Ruhsat almayanlar evlerini günlük kiraya veremeyecekler.

Türkiye Emlak Müşavirleri Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı ve Trabzon İnşaatçılar Emlakçılar Odası Başkanı Ayhan Taflan, yeni düzenlemenin günübirlik kiralanan konutların ticarileştirilmesi ve belge alma zorunluluğu getirilmesinin önemli bir adım olduğunu belirtti.

Bu düzenlemeyle birlikte günübirlik kiralanan konutlar artık ticari işletme olarak kabul edilecek ve apartman sakinlerinin tamamından yazılı muvafakatname alınması gerekecek. Apartman sakinlerinden tamamının yazılı onay vermemesi durumunda konutlar günlük kiralanamayacak.

Ayrıca, bu tip konutlara 'Basit Konaklama Belgesi' alma ve şirket kurma zorunluluğu getirilecek. Kiralama işlemi yapanların Bakanlığa başvurarak belge almaları gerekecek ve otellerde olduğu gibi konaklayan kişilerin bilgileri ilgili kurumlarla paylaşılacak. Bu düzenleme ile elde edilen gelirlerin de vergilendirilmesi sağlanacak.

Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya'dan Yeşilköy Mahallesine Yeni Muhtarlık Ofisi Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya'dan Yeşilköy Mahallesine Yeni Muhtarlık Ofisi

Yasal düzenleme Meclis'ten geçip Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra, günlük kiralama işlemlerini yasalara uygun yapmayanlar para cezası ile karşı karşıya kalacaklar. Daire başına uygulanacak ceza 1 milyon lirayı bulacak ve eksik belge sunulması veya kiralamanın devam etmesi durumunda evler mühürlenebilecek.

Muhabir: TUNCAY UÇKUN