Yapay Zeka ile Doğal Afetlere Erken Uyarı: Seller Günler Öncesinden Tahmin Edilebilecek

Dünya genelinde her yıl 7.000'den fazla insanın ölümüne sebep olan sellerin giderek artan riskine karşı, bu yeni yapay zeka modeli büyük bir umut vadetmektedir. Nature dergisinde yayınlanan bir çalışmaya göre, araştırmacılar sel tahminlerini geliştirmek için ölçülmemiş havzalarda bir yapay zeka modeli geliştirdiler.

Özellikle gelişmekte olan ülkelerde selin yıkıcı etkileriyle karşı karşıya kalan bölgelerde, sel öncesi uyarma eksikliği büyük bir endişe kaynağıdır. Ancak bu yeni yapay zeka modeli, ölçülmemiş havzalarda sel tahminlerini yapabilmek için mevcut olanakları genişletmektedir.

Ejderha Gibi Alev Püskürttü; Onu Görenler Gözlerine İnanamadı! Ejderha Gibi Alev Püskürttü; Onu Görenler Gözlerine İnanamadı!

Google ReSearch'deki Sel Tahmin ekibinden Grey Nearing ve meslektaşları, ölçülmemiş alanlarda tahminler için bir yapay zeka modeli geliştirdiler. Bu model, günler öncesinden sel tahminleri yapabilme yeteneğiyle önemli bir adım atmaktadır.

Model, 80'den fazla ülkede herkese açık (ücretsiz) tahminler üreten operasyonel bir erken uyarı sistemi içinde kullanılmaktadır. Araştırmacılar, bu yapay zeka tabanlı tahminlerin mevcut modellere kıyasla daha erken ve daha güvenilir uyarılar sağlayabileceğini belirtmektedir.

Kaynak: NTV