Aralık ayında gerçekleşecek Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısında, 2024 yılı için asgari ücret belirlenecek. İşçi ve işveren temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşecek toplantı öncesinde, asgari ücretli çalışanlar zam oranıyla ilgili gelişmeleri yakından takip ediyor. Asgari ücretin ne kadar olacağı büyük bir merak konusu.


ZAM HESABI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ev sahipliğinde Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ilk toplantısı bu hafta pazartesi günü yapılmıştı. İkinci toplantı ise yarın gerçekleşecek. Asgari ücret Tespit Komisyonu toplantısına saatler kala, asgari ücretli çalışanlar da asgari ücret zammı için hesaplamalar gerçekleştiriyorlar.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz önceki günlerde yaptığı açıklamalarda ocak ayında memur ve memur emeklisinin maaşlarının yüzde 50'ye yakın oranda zamlanabileceğini söylemişti. 

Memur ve memur emeklisinin maaşlarında yüzde 50’ye artış beklendiği için asgari ücrette yüzde 40 ila 50 aralığında zam hayata geçebilir. Bu durumda, 11.402 TL olan net asgari ücret 15.000 TL ile 17.000 TL aralığında yer alabilir. Böylece, 2024 yılı boyunca geçerli olacak asgari ücretin en az 15.000 TL olacağı düşünülüyor.


AÇIKLANMA TARİHİ

Temmuz ayında yapılan ara zam neticesinde 11.402 TL olan asgari ücretin 2024 yılında hangi seviyeye yükseleceği merak ediliyor. Asgari ücrete ara zam yapılmayacak
olmasından dolayı 2024 yılı öncesinde açıklanacak asgari ücret zammı milyonlarca çalışan için kritik öneme sahip olacak. 

Asgari ücret zammının hangi tarihte ilan edileceğine dair henüz resmi bir açıklama gelmedi ancak önceki yıllardaki tarihler baz alınarak yürütülen tahminlere göre, aralık ayının son günlerine doğru asgari ücret zammı ile ilgili kamuoyunun bilgilendirilmesi bekleniyor. 

Asgari ücret zammı farklı ücretlerdeki artışların da belirlenmesinde önemli rol oynadığı için asgari ücretli çalışanların yanı sıra özel sektörde farklı pozisyonda çalışan kişiler de asgari ücret zammı ile ilgili gelişmeleri yakından takip edecekler.
 

Kaynak: Haber Merkezi