29 Aralık Cuma günü saat 13:00'ten önce duyurulacak olan 2024 asgari ücreti için şu ana kadar 40,45 ve 50’lik zam ihtimalleri konuşuluyor.

Prof. Dr. Ersan Şen, kendi tahmininde 18.000 TL'lik bir asgari ücret öngörüyor ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ek 500 TL ile toplamda 18.500 TL'ye çıkabileceğini belirtiyor.


SONA GELİNDİ

Yaklaşık 7 milyon asgari ücretli çalışan başta olmak üzere, toplumun genelini ilgilendiren yeni asgari ücretin belirlenmesine yönelik süreç devam ediyor. 

İlk toplantısını 11 Aralık'ta, ikinci toplantısını 18 Aralık'ta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda yapan Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda, taraflar müzakerelerini sürdürüyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu 3. Toplantısı’nda ilk rakamlar da masaya geliyor.

İşçi ve işveren tarafının, görüşmelerde belli bir aşamayı geride bıraktığı öğrenilirken, nihai kararın, devam eden pazarlıkların ardından bu hafta açıklanması bekleniyor.


KAÇ TL OLACAK?

Merkez Bankası verilerine göre enflasyonun yılın ikinci yarısı için yüzde yüzde 37,76 olması bekleniyor. Burada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın refah payı dokunuşu ile rakama müdahale etmesi ve işverene vergi desteğini arttırması bekleniyor.

Alt sınırda rakam ise 6 aylık enflasyonun 2 puan üzerindeki yüzde 40’lık artış. Bu kapsamda değerlendirmelerin çoğu da yüzde 40-50 arasında değişiyor. Ancak burada masadaki en kuvvetli ihtimalin tek zam yapılacağı belirtilen yeni asgari ücret için yüzde 50’lik artışla 17.103 TL olması.

Sadece asgari ücretli çalışanı değil dolaylı yoldan normal ücretli çalışanların maaşlarını da etkileyecek zam oranları için Prof. Dr. Ersan Şen’den dikkat çeken bir çıkış geldi. 

Asgari ücrete zamda ihtimaller sıralanırken Prof. Dr. Ersan Şen ücretlerin giderek asgari ücrete yaklaştığının altını çizerek, “Sıkıntı bu. Türkiye Cumhuriyeti’nde 3 kesim var. 

Sermaye sahipleri çok mutlular, esnaflar çok mutlu. Kayırdışılık var. Kötü değil ama zararları var. Sıkıntı emeklilerde, sabit ücretlilerde. Yani maaşla geçinenlerde” dedi.


TAHMİNİNİ AÇIKLADI

Asgari ücret zammı için rakam tahminini paylaşan Ersan Şen, “Ümit ettiğim rakam 20 bin lira. Bölgesel asgari ücret konuşulmaya başlandı. 81 vilayetin bazı yerlerine gittiğinizde bu paraları vermiyorlar. 

Kaçak çalıştırıp, bu paraları eksik ödüyorlar. Bu ülkeyi kayıtdışılık götürüyor. Kara para demiyorum. Asgari ücret 18.500 TL olur. Bence 18.000 TL verilir. 500 lira da Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan verir” diyerek değerlendirmelerde bulundu.


12.500 TL BEKLENTİSİ

En düşük emekli maaşı 7500 TL olarak belirlenmişti. 3 Ocak 2024 tarihinde Aralık ayı enflasyonunun TÜİK tarafından açıklanması ile SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı için refah payı hariç emekli zammı oranı netleşecek. 

SSK ve Bağ-Kur’lunun en düşük emekli maaşı 7500 TL iken kök aylık ve taban maaş düzenlemesi ile bu rakamın 2024 ilk 6 ayı için 10.000 TL’ye yükseltilmesi beklentisi var.

Ersan Şen en düşük emekli maaşı için de tahminini paylaşırken, “Emeklilerde benim istediğim 15.000 TL ama olma ihtimali bulunan rakam 12.500 lira” ifadelerini kullandı.

SSK ve Bağ-Kur emeklisi için 5 aylık enflasyon 33,66 olarak netleşmişti. Emekli Sandığı emeklileri içinse 5 aylık enflasyon farkı ve yüzde 15’lik toplu sözleşme zammı ile bu oran yüzde 45 olmuştu.

Kaynak: Haber Merkezi