Trabzon’un Şalpazarı ilçesi Geyikli Mahallesi’nde yaşayan Ömer Dural, uzun yıllar gurbette olması sebebiyle babasının gazilik madalyasını hiç göremedi. Emekli olduktan sonra baba ocağına dönen Dural, evde yaptığı araştırmalarda Milli Savunma Bakanlığı tarafından babasına gönderilen madalyayı buldu. Bu tarihi emanete kavuşmanın heyecanını yaşayan Dural, resmi kayıtların da peşine düşerek Vakfıkebir Askerlik Şubesi’ne başvurdu.
Askerlik şubesinin aracılığıyla Millî Savunma Bakanlığı Arşiv Dairesi’nden gelen belgeler eline ulaştığında duygusal anlar yaşayan Ömer Dural, ilk iş olarak babasının kabri üzerinde dikili olan mezar taşını yeniletti. Ardından, İstiklal uğruna canını ortaya koymuş babasının kabrine Türk bayrağı astı.
Babasının kahramanlığını büyük bir onurla dile getiren Ömer Dural, “İstiklal Harbi’ne katılarak gazilik mertebesine ulaşmış bir babanın evladı olmanın gururunu ve mutluluğunu taşıyorum. Allah devletimizi daim, bayrağımızı her zaman göklerde kılsın. Kimseyi devletsiz, vatansız bırakmasın. Ben de babamın yolunda gitmeye, gerektiğinde vatan için can vermeye her zaman hazırım” diye konuştu.
Bu anlamlı buluşma, yalnızca bir evladın babasına duyduğu vefayı değil, aynı zamanda Türk milletinin bağımsızlık mücadelesine verdiği değeri de bir kez daha gözler önüne serdi.