Tarihi miras dijital dönüşümle korunacak

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, TÜBİTAK destekli “Bellekten Dijitale Trabzon Tarihi Yapı Mirası” projesinin kapanış toplantısına katıldı. Tarihi belleğin dijital ortamda korunmasını hedefleyen projeyi “geleceğe dair bir miras yatırımı” olarak değerlendiren Başkan Genç, ArkeoPark Müzesi projesiyle bu birikimi kalıcı hale getirmeyi amaçladıklarını söyledi. Trabzon’un bin yılı aşan geçmişinden doğan zenginliğin, sadece kazılarda değil, bilinçli bir koruma ve aktarım süreciyle yaşatılabileceğini ifade etti.

Başkan Genç (2)-1

“Tarih kazılınca çıkıyor, görevimiz korumak”

Başkan Genç konuşmasında, geçmişte yapılan yanlış yapılaşmalar nedeniyle birçok tarihi eserin zarar gördüğünü belirterek, “Yıkınca tarih çıkıyor. Biz bu şehri betonla örterek geçmişini gizledik. Şimdi kazılarla o tarihi birikimi tekrar ortaya çıkarmaya çalışıyoruz” dedi. Bu bağlamda, İçkale ve sur duvarlarında sürdürülen kazı ve restorasyon çalışmalarının, ArkeoPark projesinin temelini oluşturduğunu söyledi.

ArkeoPark Müzesi: Şehrin hafızasına dijital destek

Başkan Genç, hayata geçirmeyi taahhüt ettiği ArkeoPark Müzesi projesini “şehrin hafızasını diri tutacak vizyonel bir adım” olarak nitelendirdi. Müzenin yalnızca fiziki sergilemeler değil, QR kodlar, dijital panolar ve interaktif anlatım yöntemleriyle destekleneceğini ifade etti. Bu bağlamda, Trabzon’da yer alan eski mezar taşlarının çevrilerek dijital ortama aktarıldığını, ilk olarak şehit mezarlarıyla başlanan bu çalışmanın kitaplaştırıldığını da hatırlattı.

Başkan Genç (1)

“Şehirler kimliğini geçmişten alır”

Trabzon’un tarih, kültür ve sanatla örülü kimliğinin, alt yapı yatırımları kadar kültürel mirasa verilen değerle güçlendiğini söyleyen Genç, “Bir şehri anlamlı kılan yalnızca yolları, binaları değildir. Sahip çıktığı tarih, yaşattığı değerler ve gösterdiği vefa da o şehrin karakterini belirler” dedi. KTÜ ve diğer kurumlarla yürütülen bu tür projelere desteklerinin süreceğini de vurguladı.

Fındıkta Tehlike Çanları: Rekolte Düştü, Fiyat Belirsizliği Sürüyor
Fındıkta Tehlike Çanları: Rekolte Düştü, Fiyat Belirsizliği Sürüyor
İçeriği Görüntüle

“Mirası korumak bir vefa borcudur”

Başkan Genç’in konuşmasında öne çıkan vurgular şunlardı:

ArkeoPark Müzesi, Trabzon’un kültürel belleğini görünür kılacak.

Dijital teknolojiler sayesinde tarihi miras daha erişilebilir hale gelecek.

Yıkım yerine koruma anlayışı şehir yönetiminde öncelik taşıyacak.

Şehit mezarları, tarihi yapılar, surlar ve mezar taşları dijital veri havuzuna aktarılacak.

Şehir kimliği sadece altyapıyla değil, tarihsel birikimle de şekilleniyor.

Kaynak: TRABZON BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BASIN BÜLTENİ