Ayrıca alınacak yeni kararla sektörde yetki belgesi alımında yaşanan sıkıntıların giderilmesi amacıyla, başvurularda mesleki deneyim şartı da kaldırılacak.
Ticaret Bakanlığı’nın hazırladığı taslakta, emlak siteleri üzerinden yapılan konut satışlarında, aynı konut için farklı fiyatlarla birden fazla ilan girişi yapılamayacak. Yetkisiz emlakçıların faaliyetini engellemek amacıyla da yetki belgelerinde aranan şartlar hafifletilecek, tüm şartları taşıyan emlak danışmanlarından, mesleki deneyim istenmeyecek.
Ayrıca başkalarına ait taşınmazların satışına yönelik ilanlara internet üzerinden ortam sağlayan kişi ve şirketler, aynı taşınmaza ilişkin farklı fiyatlarla birden fazla ilan girişine izin verilmeyecek. Emlakta spekülatif fiyat artışlarının önlenmesi ve internetteki emlak platformlarında yer alan ilanlardaki bilgi kirliliğinin engellenmesini hedefleyen düzenlemeye uymayan platformlara para cezası kesilecek.
Bir diğer önlem de yetkisiz faaliyet gösteren emlakçılar konusunda olacak. Konut ticareti yapan emlak işletmelerinin, yetki belgesi için gerekli olan diğer tüm şartları taşımalarına rağmen, mesleki deneyim şartını sağlayamamaları nedeniyle belgesiz faaliyet göstermeleri ve sektörde yetki belgesi alımında yaşanan sıkıntıların giderilmesi amacıyla, başvurularda mesleki deneyim şartı kaldırılacak.
Bu maddenin yürürlüğe girmesiyle, emlak danışmanlarının; yetki belgesi başvurusunun yapılmasından önceki 5 yıl içinde, ön lisans, lisans ve lisansüstü mezunları için en az 6 ay; diğerlerinin ise en az bir yıl emlak danışmanlığı veya sorumlu emlak danışmanlığı yapmış olması şartı ortadan kalkacak.
Emlak işletmecilerine yetki belgesi verilmesinde aranan, “kasten işlenen bir suçtan beş yıldan fazla kesinleşmiş hapis cezası almamış olmak” şartı ise “toplam beş yıl hapis cezası alınmamış olması” olarak değiştirilecek.
Bakanlıkta staj şartının kalkması için uzun zamandan beri Türkiye Emlak Müşavirleri Federasyonu, Trabzon İnşaatçılar Emlakçılar Odası ve Türkiye'de ki Emlak Meslek Odaları olarak Bakanlık nezdinde yaptığımız toplantıların sonucunda, mükellefiyetini yerine getirmiş, Vergi daire kaydı, Esnaf Odalar Birliği Sicil Kaydı, Meslek Odası kaydı, Mesleki Yeterlilik Belgesi, 120 saatlik Emlak kurs bitirme belgesi olmasına rağmen 4 yıllık fakülte mezunlarına 6 ay lise ve dengi okul mezunlarına ise 1 yıl staj şatı getirilip sektördeki esnafların mağduriyetlerini sürekli dile getirdik. Kanunen mükellefiyetini yerine getirmiş vatandaşın Anayasal hakkı olan esnaflık kazanım hakkını kimsenin elinden alamayacağını ve bu yanlıştan dönülmesi sevindiricidir. Binlerce kişinin mağduriyetinin  giderilmesini için yönetmeliğin değişmesi ve staj şartının kalkıyor olması sektörde faaliyetlerde bulunan binlerce kişinin mağduriyetini ortadan kaldıracaktır.
Yerel esnafın, özellikle küçük esnafın ortadan kalkmasını isteyen özellikle yabancı menşeli firmalar bu stajın kalkmasını istemeyen kişiler olsa da kimse küçük esnafı yok sayamaz, kazanım hakkını elinden alamaz. Stajın kalkması için uzun zamandır verdiğimiz mücadelenin sonunda mağdur olan esnafın sesini duyan sayın Ticaret Bakanı Sn.Ömer BOLAT'a, Ticaret  Bakan Yardımcısı Sn. Mahmut GÜRCAN'a, İç Ticaret Genel Müdür Yardımcısı Sn. Soner KAYA'ya, Esnaf Sanatkarlar Genel Müdürü Sn. Taha Enes ŞENER'e, Türkiye Emlak Müşavirleri Federasyonu Genel Başkanı Sn. Hacı Ali TAYLAN'a ve stajın kalkması için mücadele veren Meslek Odası Başkanlarıma teşekkür ederim.
TAKA/BİROL SANCAK

Editör: Ayşe Sancak