Karadeniz Teknik Üniversitesi Eczacılık Fakültesi 3. Sınıf öğrencileri “Eczacılıkta Botanik Çizim” dersi sorumluları Prof. Dr. Ufuk Özgen (Dekan) ve Rektörlük Güzel Sanatlar Bölümü Öğr. Gör. Şuayıp Şeyihoğlu gözetiminde “Bilimsel Bitki İllüstrasyonu Sergisi” açtılar.

Özverili ve bir yoğun çalışma sonucunda 24 öğrencinin emekleri ile muhteşem bir sergi oluştu. 31 Mayıs Cuma günü saat 14.00 da açılışı yapılan sergi, 7 Haziran 2024 tarihine kadar EczacılıkFakültesi Fuaye Alanı’nda tüm sanatseverlere açık olacaktır.

Of’ta LGS Başarısı: İlk Üç Sırayı Paylaşan Öğrenciler Kaymakam Demirer Tarafından Ödüllendirildi Of’ta LGS Başarısı: İlk Üç Sırayı Paylaşan Öğrenciler Kaymakam Demirer Tarafından Ödüllendirildi

TIBBI BİLGİLER RESMEDİLİYOR

Eczacılık Fakültesi Dekanı ve ders sorumlusu Prof. Dr. Ufuk Özgen “Bu yıl ikincisini açtığımız Bilimsel Bitki İllüstrasyonu Sergisi artık geleneksel hale dönüşüyor. Dersimizin içeriğinde tıbbı ve aromatik bitkilerin tüm detayları ile tanımlanması ve görselleştirilmesi var. BilimselBitki Ressamlığı, bitkileri olduğu gibi, görülen şekilde resmetmektir. Sanattan bağımsız bir iş değildir. Öce bitki detaylı şekilde inceleniyor, karakalem etüt çalışmaları yapılıyor, ikinci aşamaya geçilip renkli olarak çalışılıyor.Yaşanan süreç bitkininyaşam öyküsünüve özelliklerini belirli kurallar ve bilimsel disipline uygun bir gözlemle, çizime dayalı olarak anlatma sanatıdır. Tarihi oldukça eskiye dayanır.

Söz konusu dönemlerde zehirli, yenilebilen ve tıbbi olarak faydası olan bitkilerin resmedilmesi ihtiyacıyla doğmuştur. Bu bilgilerin sonraki kuşaklara aktarımına da vesile olmuştur.Temel morfolojik bilgilerin nitelikli bir gözlem sürecinde sabır ve estetik kaygılarla harmanlanmasını gerektirir.Sürecin başarı bir sergi aşamasıyla tamamlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ederim” ifadeleri ile açılışı gerçekleştirdi.

Öğr. Gör. Şuayip Şeyihoğlu ise “Her bitki için değişen resmetme süreci vardır, çünkü bir bitkiyi diğer yakın türlerinden ayıran karakterler, ifadesinde mutlaka yer almalıdır. Botanik çizimlerde özellikle tercih edilen bir dönem yoktur.  Mevsimsel döngü bilimsel bitki illüstrasyonu zenginliği olarak düşünülmelidir. Bitkinin çiçekli olduğu dönem veya yaprak dökümünün gerçekleştiği dönem belirginleşen bir karakter onu diğer türlerden ayıran bir özelliği ön plana çıkarabilir. Bizim yapmamız gereken bitkilerin karakteristik özelliklerini en iyi şekilde anlatmaktır. Öğrenci arkadaşları tebrik ediyorum, emekleri büyüktür, fedakârlık, ilgi ve bilgilerini harmanladılar ve bugün bu sergiyi açtık. Buradan; öğrenci arkadaşlara teşekkür ediyorum.’ dedi.

Editör: Birol Sancak