Yahudiler ülkeden arsa alıyormuş diye beşinci kol faaliyetleri yapılıyor. Bizim bekamıza zarar verecek bir şey olursa, buna karşı yapılacak bir şey vardır” dedi. KKTC’nin kuruluşunun  40. yılı nedeniyle başkent Lefkoşa’da bir uluslararası bir Medya Çalıştayı düzenlendi. Çalıştaya KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu ve Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu katıldı.  18’i Rusya, Gürcistan, Suriye, İngiltere, ABD ve Japonya ile Azerbaycan, Kazakistan, Özbekistan ve Kırgızistan’dan olmak üzere toplam 63 gazeteci ve KKTC medyasından temsilciler de katıldı. Azerbaycan kökenli gazeteci Nigar İbrahimova’nın sunduğu çalıştayın açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, son dönemde adada ve basında Yahudilere toprak satıldığı yönündeki haberleri hatırlatarak, yasaların yabancıların hangi şartlarla arazi alabileceğini belirlendiğini kaydetti. Ülkenin tarım topraklarının korunması gerektiğini, Türkiye’nin sağladığı su ile tarımda üretiminin daha da arttığına işaret eden Tatar, bu güne kadar ‘Kıbrıs Meselesi’ dediklerini ancak bundan sonra özellikle uluslararası platformlarda ‘Milli Dava’ olarak anlatacağının altını çizerek, “Mesele 1974 yılında Mehmetçiğin adaya ayak basmasıyla bitmiştir. Rumlar her gün barış istediklerini söylüyor. Dün akşam misafirim olan İngiliz bakan yardımcısının yüzüne ‘Asla Türkiye’den ve Türk askerinden vazgeçmeyeceğiz. Bu böyle biline’ dedim“ şeklinde konuştu.

ANKARA RADYOSU’NU DİNLEMEK İÇİN TARLASINI SATTI

01D746E3 5503 4B96 8F8A 9F27Ded025Da

Ülkede bütün muhalefete, çatlak seslere, beşinci kol faaliyetlerine rağmen özellikle gençleri doğru yoldan alıp başka yerlere götürmeye heveslenenlere tepki gösteren Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, “Heyecanımızı kaybettiğimiz zaman bu önemli coğrafyanın başkalarının emellerine hizmet etmek için kullanılacağını biliyoruz. Benim dedem Türkiye’yi hiç görmedi. Bir haber alabilmek Ankara Radyosu’nu dinlemek için tarlasını sattı. Neden bir radyo almak için, bu duyguların yaşandığı bir ülke burası“ diye konuştu.

BURADA BİR DEVLET VARDIR BU DEVLETİ KİMSE EZİP GEÇEMEZ

KKTC’nin uluslararası platformda tanınmamasının gücüne gittiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Tatar, “Burada 100’den fazla farklı ülkeden öğrenci öğrenim görüyor. Yatırım yapan yabancılar var.  Osmanlı döneminde bu ülkeyi Türkler yönetti. Diğer yaşayanlar çiftçilik yaptı. Bizim yüzyıllarca devam eden devlet geleneğimiz var. Burada bir devlet vardır bu devleti kimse ezip geçemez. O nedenle bu haberleri sorumlulukla yapalım. Elinde belge yoksa sallayarak ortalığı darmadağın etmeyelim” ifadelerini kullandı. Kıbrıs Türk’ünün yaşadıklarına günümüzde Gazze’de Filistinlilerin maruz kaldığının altını çizen Tatar, “Biz onları anlıyoruz. Yapılanları şiddetle kınadık. KKTC’nin yapısının devam etmesi için inşaat sektörünün devam etmesi önemlidir. Ekonomik hayat kendi ayakları üstünde duramazsa refahta sıkıntı olur“ şeklinde konuştu.

BAŞKASININ BOYUNDURUĞUNUN ALTINA GİRMEYE RAZI OLAMAYIZ

KKTC dışında yaşayan ada vatandaşlarına da seslenen Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, ”Londra’da önce iki saat tren. Sonra da 25. kattaki ofisine çıkmak için asansör bekliyorsun. Ben diyorum ki, gel buraya dünya dijitalleşti, işlerini öyle idare edebilirsin. Bizden kimse devletimizden vazgeçmemizi beklemesin. Federasyon deyip başkasının boyunduruğunun altına girmeye razı olamayız. Devletimiz tanınmadıkça anlaşma olmayacaktır. Bu çalıştay bizim çabalarımıza medya desteği sağlıyor. Küresel Gazeteciler Konseyi’ne, tüm gazeteci katılımcılara ve değerli dostum konsey başkanı Dim’e çok teşekkür ederim” diyerek sözlerini tamamladı.

‘UĞRADIĞIMIZ HAKSIZLIKLARA RAĞMEN DAVAMIZDAN VAZGEÇMEDİK’

KKTC Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu ise, ülkenin tanıtılması ve tanınması için verilen desteğe teşekkür ederek, “Bu günlere kolay bir süreç ile gelmedik. Her platformda kendimizi ifade etmeye çalışıyoruz. Uğradığımız haksızlıklara rağmen davamızdan vazgeçmedik. Bugün eğer biz, başımız dik yürüyorsak, isteklerimizi ifade ediyorsak herhangi bir sıkıntı yaşamıyorsak elimizi uzatıp dokunacağımız anavatanımızdan dolayıdır” dedi.

‘KIBRIS TÜRKLERİ HER TÜRLÜ YOKLUĞU RAĞMEN DİRENDİ’

Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu, Kıbrıs Türklerinin her türlü yokluğa rağmen direndiğini ifade ederek, “Anavatanın yardımı yetişmese bugün KKTC’nin Gazze olmaması için hiçbir sebep yok” dedi. Kıbrıs adasını itekleyip Atlantik ötesine götürülmesinin mümkün olması halinde KKTC’nin akşama kadar tanınmış olacağına işaret eden Büyükelçi Feyzioğlu, “Eğer tanınmıyorsa  Doğu Akdeniz’de bir Türk devleti oluşundandır. Bunu hangi BM GK kararlarıyla doldurmaya çalışırsa çalışsınlar bu tanınmamanın içi boştur. 1960’da tanınan Kıbrıs Cumhuriyeti Rumlar tarafından gasp edilmiştir. 2004 bir federasyon anlaşmasında hiçbir şekilde AB’ye alınmayacak, izolasyonlar kalkacak denmiştir ama tam tersi yapılmıştır. Rumlar şunu yapmaktadır. Arkalarına AB’yi alıp BM’nin müesses nizamını alıp Kıbrıs Türklerine karşı acımasız bir izolayon sürdürmektedir” dedi.

DİM: BİZİM SORUMLULUĞUMUZ

A11056E3 B3F9 4F73 921A 6A4Ea3708Be5

Küresel Gazeteciler Konseyi Genel Başkanı Mehmet Ali Dim ise, 4 yıl sonra tekrar KKTC’nin tanınması için ellerini taşın altına koyduklarını söyleyerek, “Katılımcıların yüzde 80’i yakın coğrafyadan, Rusya ile tüm Türk devletlerinden, Gürcistan, Suriye ve Avrupa ile Amerika ve Japonya’dan temsilcimiz var ama kalanı yakın coğrafyadan katılıyor” dedi. Genel Başkan Mehmet Ali Dim, “Çalıştayda sunulacak bildiriler ayrıca kitap olarak yayınlanacak ve tarihe not düşülecek. Bu toplantımız Kıbrıs’ta BRT, Genç TV ile Türkiye’de Ekotürk, Ulusal, Ülke TV ve 20 kadar yerel kanal aracılığı ile dünyanın her yerinden canlı izleniyor. KKTC’nin haklı davasını uluslararası platformlarda, meslektaşlarımıza anlatıyoruz, anlatmaya devam edeceğiz. Bu KGK olarak bizim sorumluluğumuzdur” şeklinde konuştu. 
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve KGK Genel Başkanı Mehmet Ali Dim tarafından organizasyonun ana sponsoru olan MMT Tunç Grup yönetim kurulu başkanı A. Kadir Tunç’a teşekkür plaketi takdim edildi. 

VE ÇALIŞTAY

Çalıştay kapsamında 8 ayrı konuda 8 konuşmacı bildiri sundu. İki oturum halinde gerçekleşen çalıştayın ilk oturumunu moderatör olarak KGK Genel Başkan Vekili İsmail Bayazıt, ikinci oturumu ise KGK Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Levent Eraslan yönetti. İlk oturumda, tarihten bugüne Kıbrıs meselesi konusunda Celal Bayar, KKTC’nin tanınmasının önündeki engeller ve fırsatlar konusunda Ergün Olgun, Uluslararası alanda Kıbrıs’ta çözüm için atılan adımlar ve Rum tarafının tavrı konusunda Prof. Dr. Hüseyin Işıksal ve KKTC’nin tanınması ve izolasyonların kaldırılması için diplomatik ve siyasi girişimler konusunda Gülşah Sanver Manavoğlu birer bildiri sundular. İkinci oturumda ise, Rusya ve Türk devletlerinin KKTC politikası konusunda Gökhan Güler, KKTC ekonomisi, inşaat, turizm ve ticaret açısından fırsatlar konusunda Prof Dr Ata Atun, Avrupa'da KKTC algısı ve batılı turizmcilerin adaya bakışı konusunda Hüseyin Baraner ve Tarih boyu KKTC basını ve Kıbrıs davasına gazetecilerin katkısı konusunda Akay Cemal birer bildiri sundular. Son bölümde ise konuşmacılar gazetecilerin sorularını cevapladılar. 

TATAR YEMEĞE DE KATILDI 

4Bcebb21 2Faf 41E0 A7C5 Ab7Eccc74275
KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Grand Paşa Otel’de çalıştay sonrası verilen akşam yemeğine de katıldı. Yabancı ve yerli gazetecilere özel röportajlar veren Tatar, ağırlıklı olarak 
KKTC ile ilgili uluslarası kamuoyunu adil davranmaya davet etti. 
TAKA/HABER MERKEZİ

Editör: Ayşe Sancak