Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC) Hükümetlerarası Destek ve Kolektif İlerleme Bölümü Direktörü Kenyalı Cecilia Kinuthia-Njenga, COP31 yolunda Trabzon’da düzenlenen Okyanuslar ve Denizler Zirvesi için geldiği kentten dikkat çeken mesajlar paylaştı. Trabzon ziyaretine ilişkin izlenimlerini sosyal medya hesabından aktaran Kinuthia-Njenga, sabah saatlerinde Sümela Manastırı’nı ziyaret ettiğini, öğleden sonra ise Karadeniz kıyısındaki zirveye katıldığını belirtti. Paylaşımında “Karadeniz gerçekten kara mı?” sorusuna da yanıt veren BM yetkilisi, denizin yüzey görünümü ile derinliklerindeki koşullar arasındaki farklılığa dikkat çekti.
Trabzon ziyaretine Sümela Manastırı ile başladı
Cecilia Kinuthia-Njenga, sosyal medya paylaşımına “Trabzon’dan merhaba!” ifadeleriyle başladı.
Sabah saatlerinde Sümela Manastırı’nı ziyaret ettiğini belirten Kinuthia-Njenga, yaklaşık bin 200 metre rakımdaki tarihi yapının fresklerine ve yüzyıllara uzanan kültürel mirasına dikkat çekti.
Trabzon’daki programının ilk bölümünde bölgenin tarihi ve kültürel değerlerini inceleyen BM yetkilisi, daha sonra rotasını Karadeniz kıyısına çevirdi.
Okyanuslar ve Denizler Zirvesi’ne katıldı
Kinuthia-Njenga, öğleden sonra COP31 yolunda Trabzon’da düzenlenen Okyanuslar ve Denizler Zirvesi’ne katıldı.
Zirvenin gündeminde denizlerin ve okyanusların korunmasının önemli bir yer tuttuğunu belirten BM yetkilisi, Trabzon’dan yaptığı paylaşımda iklim değişikliği ile deniz ekosistemleri arasındaki ilişkiye dikkat çekti.
Karadeniz’in kendine özgü yapısı da Kinuthia-Njenga’nın değerlendirmelerinde öne çıkan başlıklardan biri oldu.
“Karadeniz gerçekten kara mı?”
Cecilia Kinuthia-Njenga’nın paylaşımında en fazla dikkat çeken ifadelerden biri Karadeniz’in adı ve görünümüne ilişkin oldu.
Kinuthia-Njenga, “Herkes soruyor: Karadeniz gerçekten kara mı? Hayır, bugün masmavi-yeşil” ifadelerini kullandı.
Denizin yüzeyde mavi ve yeşil tonlarıyla görüldüğünü belirten BM yetkilisi, asıl dikkat çekici özelliğin ise derinliklerde bulunduğunu ifade etti.
Karadeniz’in derinliklerine dikkat çekti
Kinuthia-Njenga, Karadeniz’in yaklaşık 150-200 metrenin altındaki bölümünde oksijensiz koşullar bulunduğunu belirterek, buranın dünyanın en büyük anoksik deniz havzalarından biri olduğuna dikkat çekti.
BM yetkilisi, bu koşulların denizin derinliklerindeki organik maddelerin ve batıkların korunmasında önemli rol oynadığını ifade etti.
Bu değerlendirmeler, Kinuthia-Njenga’nın Trabzon ziyareti sırasında Karadeniz’in yalnızca yüzeyindeki doğal güzelliklere değil, derinliklerindeki farklı ekosistem yapısına da dikkat çektiğini ortaya koydu.
Trabzon’dan iklim değişikliği mesajı
Okyanuslar ve Denizler Zirvesi için Trabzon’a gelen Cecilia Kinuthia-Njenga’nın paylaşımı, kentin tarihi mirası ile Karadeniz’in doğal özelliklerini aynı mesajda buluşturdu.
Sümela Manastırı’ndan Karadeniz kıyısına uzanan programını takipçileriyle paylaşan Kinuthia-Njenga, denizlerin korunması ve iklim değişikliği konularını öne çıkardı.
Karadeniz için kullandığı “Bugün masmavi-yeşil” ifadesi ise paylaşımın en dikkat çeken bölümlerinden biri oldu.




