HAYAL KIRIKLIĞI

1 Eylül’den itibaren fındık alımı yapacağını duyuran Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) ödemeleri 21 gün sonra yapacağını açıklamasının ardından üretici mağdur olurken serbest piyasadaki fiyatlarda düşüşe geçti. TMO’nun bu tavrı üreticiyi hayal kırıklığına uğratırken tüccarın elini güçlendirdi.

PEŞİN ÖDENMELİ

Üreticiler, ziraat odaları ve siyasetçiler tarafından yapılan açıklamalarda karara tepki gösterilirken şu ifadelere yer verildi, “Yoksulluk yaşayan üreticiler bu kadar süre bekleyemez. Üreticiye peşin ücret ödenmeli. TMO, daha hazırlık yapmadı, fındık almamak için ne gerekiyorsa yapıyor.” 


İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, beklenenin altında fiyat açıklayarak, fındık üreticisini mağdur eden Toprak Mahsulleri Ofisi ( TMO)’nun, 1 Eylül’den itibaren fındık alımı yapacağını ve ödemelerinin de 21 gün sonra yapacağını açıklamasının üreticileri ikinci kez mağdur ettiğini vurguladı.   İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, açıklamaların şöyle sürdürdü:  “Hükümet fındık alım fiyatlarını Giresun kalite fındık için kilosu 27 TL, Levant kalite fındık için ise 26,5 TL olarak açıklamıştır. Açıklanan bu fındık alım fiyatları üretici üzerinde büyük bir memnuniyetsizliğe ve mağduriyete neden olmuştur. Bu memnuniyetsizliğin ardından Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) fındık alımlarına 1 Eylül itibariyle başlayacağını ve almış olduğu fındığın parasını da üreticiye ancak 21 gün sonra yapacağını açıklamıştır. TMO’nun bu açıklaması üreticiyi açıklanan düşük alım fiyatlarının ardından ikinci kez mağdur etmiştir. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) bu kararından derhal vazgeçmeli ve fındık alımına biran önce başlamalıdır. TMO tarafından fındık üreticisine peşin ödeme yapmalıdır. Ayrıca yetersiz olan fındık alım noktalarının sayısı artırılmalıdır. Uygulamaya konulan dönüm başı 100 kg alım kotasından da vazgeçilmelidir. Bu şekilde fındık üreticisinin mağduriyeti giderilmelidir.”

"KİM 21 GÜN BEKLEYEBİLİR?"

Demokrat Parti Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt, TMO'ya fındık alım kriterleri nedeniyle tepki göstererek, "Fındığı alacak, ödemeyi 21 gün sonra yapacak. Kim 21 gün bekleyebilir? 1 Eylül'de fındık mı alınır? TMO, yanlış yolda. Tüccarı savunuyor, ihracatçıları ve İtalyan firmayı savunuyor." dedi.
'Samimi duygularla üreticimizin yüzünün gülmesini istiyoruz. Ama maalesef üreticimizin yüzünün gülmeyeceğini TMO'nun açıklamasıyla bir kez daha gördük' diyen Enginyurt, "Fındık taban fiyatının 30 TL olmasını istemiştik. 30'a da razıydık. İktidar maalesef ihracatçının, tüccarın, İtalyan tekelci firmanın dediğini yaptı. 26.5 lira dedi. Bu fiyatın 26.5 lirada sabit kalmayacağını biliyorduk. Bu yüzden fiyatın kabul edilemeyeceğini belirttik. TMO, yayınladığı açıklamayla her ne kadar iktidar milletvekilleri teşekkür etse de, fındığın sonunun hüsran olduğunu hepimize gösterdi." dedi.

SERBEST PİYASADA FİYATLARI DÜŞÜRDÜ

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) fındık üreticisine parasını 21 gün sonra ödeyeceğine ilişkin DEVA Partisi Giresun İl Başkanı Özgür Okusal’dan açıklama geldi. Okusal, ”TMO’nun fındık alımlarında üreticiye parasını 21 gün sonra yapacağını açıklamasının serbest piyasada fiyatların düşmesine yol açtı” ifadelerini kullandı. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) fındık ödemelerini 21 gün sonra yapacağını açıklaması tepkilere neden oldu. Konu hakkında konuşan Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, “Bu tam anlamıyla üreticiyi tüccarın kucağına atmaktır” ifadelerini kullandı.

 “HİÇ HOŞ DEĞİL”

TMO’nun 21 gün sonra ödeme yapmasın üreticiyi tüccarın kucağına atmak olarak değerlendiren Sarıkahraman, “Bu sermayenin istediğini yapmak anlamına gelir ki hiç hoş değil.” ifadesini kullandı.
Sarıkahraman yaptığı açıklamada, “TMO’nun alımı ile ilgili 21 gün sonra ödeyeceği ile ilgili bir duyumumuz var. Böyle olursa çok büyük yanlış yapılır. 21 gün çok uzun bir süre. Bu tam anlamıyla üreticiyi tüccarın kucağına atmaktır. Ya da sermayenin istediğini yapmak anlamına gelir ki bu hiç hoş değil. Hal böyle olunca üretici tüccarına biraz daha fazla sarılacak gibi görünüyor. Böyle geç ödeme yapmanın doğru olmadığını özellikle ifade etmek istiyorum” dedi.

Editör: TE Bilisim