ARICILAR SIKINTILI

Arılar, 2021’in mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcak havasına kandı. Erkenden uyandılar. Üstüne Libya ve Suudi Arabistan’dan gelen toz bulutları yeni yeni açmakta olan çiçeklerin üzerine çöktü. Konu ile ilgili açıklamalarda bunulun 40 yıllık Bal ve Arı Ürünleri Uzmanı Ahmet Bağran Aksoy: “2020 yılının düzensizliğini 2021’in ilk ayları da takip etti. Bu yıl ki hasat, üreticilerimizi derinden sarstı.” dedi. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün Türkiye 2020 Yılı İklim Değerlendirmesi raporuna göre bütün mevsimlerin ortalama sıcaklıkları 1981-2010 normallerinin üzerinde gerçekleşti. Bilindiği üzere başta tarım olmak üzere iklim, su kaynakları, sağlık, enerji ve ulaştırma olmak üzere hemen hemen tüm sektörlerin faaliyetlerine etki eden belirleyici bir faktör. İklimdeki değişimlerin izlenmesi, sektörlerin gelecekteki planlamalarında önemli bir yer tutmaktadır. 40 Yıllık Bal Uzmanı Ahmet Bağran Aksoy “Biz arıcılar, 2020 yılında yaşanan kuraklık ve mevsim normallerinin üstüne çıkan sıcaklık sebebiyle bir hayli endişeliydik. 2020 yılının 10 ve 11. ayında beklediğimiz yağmur gelmeyince bitkiler kış uykusuna beslenerek giremedi maalesef, ve bir sonraki seneye gelişimlerini sağlayamadılar.” dedi.

“ARILAR ERKENDEN UYANDILAR”

Etabal Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bağran Aksoy: “2021 senesinin şubatında havalar bilinen ısının üzerine çıkınca arılar maalesef erken uyandı. Baharın geldiğini düşünerek çiçeklere koştular. Üçüncü ayda soğuklar artınca yavaş yavaş oluşması gereken çiçekler oluşmadı. Sıcaklıkların dengesizliği devam etti ve dördüncü ayda fazla ısınan hava bu sefer de daha yeni tomurcuk açmış çiçekleri yaktı. Daha net ifade etmek adına örneklendirmek gerekirse haziranın ilk çeyreğinde 40 cm olması gereken arpa, buğday boyu maalesef 20 cm. Bu sene tarımda fena şeyler olacak demektir bu.” ifadelerini kullandı.

 “ÇİÇEKLERİMİZİ HER AY BÖLGE BÖLGE KONTROL EDİYORUZ”

Arılardan en iyi verimi alabilmek için, kovanlarımızı her bölgenin en verimli lokasyonlarına konumlandırıyoruz diyen Etabal YKB Ahmet Bağran Aksoy, “Ağrı, Kars, Erzurum, Sivas, Yozgat, Amasya bölgelerinde verim bayağı düşük 1500 metreye kadar yeterli ürün alınabileceğini sanmıyorum. Akdeniz ilkbahar başlangıcında iyiydi. Mayısta aşırı sıcaklardan dolayı 1500 metrenin altındaki çiçekler yandı hep. Altıncı ay nasıl geçer bilmiyoruz ama üçüncü ve dördüncü aylar güzeldi. Doğu Anadolu’da 1200 metrelere kadar olumsuzluk çok, yine bu seneki kuraklıktan dolayı. Haziran ayında 1500 metrenin üzerinde. Gelen yağmurlarla beraber nektar anlamında problem yaşamayacağımızı düşünüyorum. Güneydoğu maalesef problemli. Ege bölgesinde hasat Eylül ayında başlar. Geçen yıl kurak geçtiği için çam balı çok az olmuştu hatta olmadı diyebiliriz. Ama bu yıl oradan umutluyum, çam balı bu sene iyi olacak” dedi.

“İKİ YILDIR YAŞANAN İKLİM ZAFİYETİ BAL FİYATLARINA YANSIYACAK”

“Mevsim dengesizliği, 2020’de yaşanan toplu arı ölümleri, Afrika’dan, Libya ve Sudi Arabistan’dan gelen toz bulutları arıları ve arıcıları çok büyük oranda olumsuz etkiledi.” diyen Bal uzmanı Ahmet Bağran Aksoy, çok önemli uyarılarda bulundu: “Balınızı sadece ama sadece güvendiğiniz kişilerden ve markalardan tercih edin. Unutmayın ki pahalı bal yoktur. Kalitesiz bal, şekerle beslenmiş arı vardır. Daha fenası, mısır şurubu, kimyasal tatlandırıcılarla beslenen arı vardır. Doğa’nın vermediği çiçeğin yerini katkı maddeleriyle doldurmaya çalışıyorlar. Bu insanların ürünlerini satın alarak onları desteklemeyin ve sağlığınızı tehlikeye atmayın” ifadelerini kullandı.

İlgili Galeriler
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner231

banner232