Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, Sözcü Gazetesinin, Cumhuriyet Gazetesinin 1 yıl önce yaptığı haberi yeniden yapıp yeniden servis etmesine cevap verdi. 

Sözcü Gazetesine tekzip göndereceklerini ifade eden, Zorluoğlu 1 yıl aranın ardından konuya yeniden açıklık getirdi.  Zorluoğlu, özetle şu ifadeleri kullandı: 

"Sözcü Gazetesinde haber çıktı. Trabzon Belediyesi 63 aracı 10 Milyon ödedediğini yazıyor. Bugün çıkan nüshasında Ankara lüks araç satıyor, Trabzon kiralıyor yazıyor.  Bu gazetenin Ankara, zaman zaman İstanbul belediye Başkanı ile ilgili methiyeler düzmesine diyecek bir şeyimiz yok. Bunu yapabilmek için Trabzon Belediyesini işin içine katmasını garipsediğimi ve doğru bulmadığımı ifade etmek istiyorum. İşin enteresan tarafı bizim en güçlü tarafımızı gündeme getirdikleri için kamuoyun bilgilendirmek istiyorum.  Bu haberde olduğu için söylüyorum. Ankara Belediyesinin araçları satması kendi tasarrufunda.  Trabzon Büyükşehir Belediyesinin elinde eskiden alınmış lüks araçları yok. Şu anda da yok.  Bizi Ankara Büyükşehir Belediyesi ile bizi bu şekilde kıyaslaması uygun değil. Bizim mülkiyetimizde böyle lüks araçlar olmadı. Olmayan araçları satmamız gibi bir durum söz konusu değildir.  Yine burada geçtiği için söylüyorum.  Trabzon Büyükşehir Belediyseinin kiraladığı araç sayısı fazladır diye ifade kullanmadım. Böyle bir ifadem söz konusu değildir. Benim söylediğim daha tasarruflu anlayışla yolumuza devam edeceğiz.  Buna uygun olarak, geçtiğimiz yıl ki bu geçen yıl yapılan bir haber. Aradan 1 yıl geçtikten sonra bunun tekrar temcit plavı gibi kamuoyunun önüne konulmasını hayretle karşılıyorum.  1 yıl sonra sanki tekrar bugün yapılmış gibi, Ankara Büyükşehir Belediyesinin tasarrufuyla ilişkilendirerek, Trabzon tasarrufa itibar etmiyor şeklinde algı oluşturulmasını kınıyorum. Bu doğru bir yaklaşım değildir. Buna Ortahisar Meclis Üyesinin sufle yapmasını uygun bulmadığımı söylemek istiyorum. Haberlerin güncellik diye bir kavramı vardır. Bir sene önce ki sanki ihale bugün yapılmış gibi algı oluşturmak doğru değildir. 

Biliyorsunuz, 2019 yılında göreve başladığımızda kiralık araçların ihalesi yapıldığında yıl sonuna kadar biz mevcut ihaleyi sürdürdük.  109 araç kiralanmış. Bunların bir bölümü binek, kamyonet.  2019'un sonunda şöyle bir değişikliğe gittik.  1 yıllık kiralama yapmayalım dedik. Sizlerin onayı ile 3 yıllık kiralayalım dedik.  Bu iş daha ekonomik hale gelecektir. Daha uygun bir fiyata yapılabilecek hale gelecek.  2 yaptığımız bir başka değişiklik.  Biz daha önceleri tek ihale şeklinde yapılan araç kiralamasını 2'ye böldük. Bir binek tipi, iki kamyonet tipi ihale.  Binek tipi araçların Maliye Bakanlığı tarafından şöyle bir durumu var.  Binek tipi araçların kiralamasında sınırlı koymuş. Kasko değerilinin yüzde 2'sini aşamaz. İkisini tek bir halde yaptığımızda başka zorluklar ortaya çıkarmıştı.  63 tane binek tipi araç kiraladık. Bir başka ihaleylede 51 kamyonet tipi araç kiraladık.  Burada 2020 - 21 - 22 yılları için 114 tane toplam araç kiraladık.  kiralanan araçlar için yıllık 6 Milyon 242 bin TL. 3 yılda 18 Milyon 723 bin TL para ödeyeceğiz.  Yıllar içinde fark ödenmeyecek.  Geçen seneden bu seneye araçlarda ki fiyat artışları hepinizin malumu. Biz bundan hiç etkilenmedik.  Biz bu ihaleyi yeniden yapacak olsaydık yüzde 30 - 40 daha fazla para ödeyecektik.  Biz bunu 3 yıllık yaptık, 3 yılda aynı parayı ödeyeceğiz.  bizim bu ihalelerden bu şekilde yöntemle yapmamızdan yüzde 30 kar ve tasarruf olmuştur.  bu gazetede bizim meclis üyesinin sufle vermesi ile oluşturulan haberde, 'Tasarruf söylendi sözde kaldı' ifadesi gerçek dışıdır.  Çünkü biz yüzde 30'un üzerinde belediyemize tasarruf sağlamış durumdayız.  Lüks meselesi var. Biz şeffafız..  Ne kiraladık.  9 Tane Passat kiralamışız. 1 tane Audi 6. Gerisi Megan ve Duster dediğimiz daha alt düzey araçlar.  Ben Büyükşehir Belediye Başkanı olarak bir tane kiralamışım.  Bazı büyükşehiklerde gördüğümüz çok çok lüks araçlar değil.  Bu bazısı lüks 63 araç diyor ya ben bu araçları bulamadım. Muhtemelen başka belediye ile karıştırmış olabilir. Bizde lüks araç yok, hizmet aracı var.”
 
Editör: TE Bilisim