Trabzon Vakfı ve Trabzon Derneği tarafından her yıl düzenlenen ‘Sabahattin Sağıroğlu Trabzon’a Hizmet Ödülü’ bu yıl Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu'nda düzenlenen ödül töreniyle, geçen sene hayata gözlerini yuman Trabzonspor’un efsane futbolcusu, teknik direktörü ve başkanı duayen Özkan Sümer’e verildi. Ödül törenine Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Trabzonspor Genel Sekreteri Ömer Sağıroğlu, Trabzonspor eski Asbaşkanı Hayrettin Hacısalihoğlu, Trabzon Vakfı Başkanı Bilgin Aygül, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Suat Hacısalihoğlu ve birçok kişi katıldı. Sabahattin Sağıroğlu Trabzon’a Hizmet Ödülü, Ahmet Metin Genç tarafından Özkan Sümer anısına ağabeyi Rasim Sümer'e verildi.  Ödül töreninde konuşan Trabzon Vakfı Başkanı Bilgin Aygül, “Eylemiyle, söylemiyle, düşüncesiyle Trabzon’a hizmet etmiş kişi ve kuruluşlara verilen ödülümüzün sahibi Özkan Sümer. Trabzon’a, Trabzon futboluna ve ülke futboluna hizmet etmiş hepimize örnek olmuş bir ağabeyimize bu ödülü vereceğiz. Herkese katılımı için çok teşekkür ederiz” dedi.

‘TRABZONSPOR BİR DURUŞ DEĞİL, BİR YOLCULUKTUR’

Trabzon Vakfı Başkanı Bilgin Aygül’ün konuşmasının ardından Özkan Sümer anısına düzenlenmiş olan Özkan Sümer’in hayatını anlatan kısa bir belgesel filmi izlendi. Belgesel filminin izlenmesinin ardından Özkan Sümer ile ilgili Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, duygu ve düşüncelerini aktardı. Genç, “Özkan Hoca hem şehrimizin hem de ülkemizin en önemli değerlerinden birisi. Ben Özkan Sümer hocamızı belediye başkanı olduktan sonra tanıdım. Hepimiz bir futbol adamı olarak ‘Anadolu İhtilalini’ yapan hoca olarak Özkan Sümer’i tanır ancak Özkan Sümer’i kendisiyle birkaç kez ziyaret sebebiyle çok farklı yönleriyle tanıdım. Özkan Sümer, Trabzonspor'a sadece sayısal manada başarılar kazandıran bir futbol adamı değildir. Trabzonspor'un oluşturduğu bir anlamdır. Güce karşı hakkı hukuku savunan çok önemli değerlerimizden biridir. Özkan Sümer bir karakterdir. Bu şehrin ruhunu yansıtan bir değerdir. O nedenle daha fazla tanıdığımı söyleyebilirim. Çok entelektüel bir birikimi olan bir değerdir. Özkan Sümer’i sadece anmak değil anlamak da lazım. Trabzonspor’umuzla ilgili çok güzel bir sözü var: Trabzonspor bir duruş değil, bir yolculuktur. Özkan Sümer’in çok güzel ve anlamlı bir sözüdür. Şehrimizin değerini geçtiğimiz sene kaybettik. Bu ödülü hocamıza layık gören vakfımıza teşekkürlerimi sunuyorum. Rahmet, minnet ve özlemle hocamızı anıyorum” ifadelerini kullandı.

TRABZONSPOR’A KENDİNİ ADAMIŞ BİR DEĞERİMİZ

Duayen Özkan Sümer ile ilgili duygu ve düşüncelerini aktaran bir diğer isim ise Trabzonspor Genel Sekreteri Ömer Sağıroğlu oldu. Sağıroğlu, “Sadece Trabzon değil tüm Türkiye’de büyük bir değer kayboldu. 1974 senesinde onunla tanışma imkanım oldu. Yaklaşık 7 sene hoca-oyuncu ilişkisi yaşadık. 2001 senesinde başkan-yönetim kurulu üyeliği birlikteliğini yaşadık ve en son yönetimde son dönemlerinde yine birlikteydik. Trabzonspor’un en sıkıntılı döneminde her zaman taşın altına elini koymuş, Trabzon kenti ve Trabzonspor’a kendini adamış bir değerimiz. Ne mutlu bana ki benim onunla tanışma ve vakit geçirme imkanım oldu. Kendisini sürekli gelişmeye açık olan bir insandı. Ondan bilgi anlamında bir şeyler kazandığım için çok gururluyum. Bu ödülü ona layık gören herkese çok teşekkür ederim” dedi.

ALGAN: “ÖZKAN SÜMER BİLGE İNSANDIR”

Ödül törenine katılamayan Trabzonspor’un kurucu üyelerinden olan ve 13 yıllık Trabzonspor yöneticiliğinin ardından Sicil Kurulu Başkanlığı ve 6 sene Divan Kurulu Başkanlığı da yapan Nizamettin Algan, yazılı bir mesaj göndererek duygu ve düşüncelerini aktaran bir diğer isim oldu. Algan gönderdiği yazılı metinde, “Özkan Sümer kendisini yaratan bir insandır. Futbolculuktan, teknik direktörlüğe, başkanlığa kendine yol açan bilge insandır. Biz yaşarken değerlerimizin kıymetini bilemiyoruz. Özkan Sümer kitaplara sığmaz. Çocukluğundan beri tanıdığım, yöneticiliğini yaptığım, beraber çalıştığımız Özkan Sümer’in arkasından ne söylesek azdır. Gittiği yerde rahat uyusun, değerleri ve düşünceleri gelecek kuşaklara ışık olsun” sözlerine yer verdi.  Ödül törenine katılamayan Trabzonspor efsane Başkanı Şamil Ekinci, A Milli Futbol Takımı Teknik Direktörü Şenol Güneş, Trabzonspor Başkanı Ahmet Ağaoğlu ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu video mesaj göndererek Özkan Sümer ile ilgili duygu ve düşüncelerini aktardı.

ÇOK BÜYÜK KAYIP

Özkan Sümer’i rahmetle anan efsane Başkan Şamil Ekinci, “Sevgili Hocamız Özkan Sümer’in vefatı bizi son derece üzmüştür. Kulübümüz için çok büyük kayıp. Trabzonspor’un her yaş kategorisi Özkan Sümer’in her anlamda faydasını görüyordu. Allah rahmet eylesin. Ödülü ona layık gören herkese şahsım adına teşekkür ederim” dedi.

ÖĞRETMENİM, HOCAM, BAŞKANIM…

A Milli Takım Teknik Direktörü Şenol Güneş, “Öğretmenim, hocam, başkanım, her şeyim diye düşündüğüm saygıdeğer bir kişi olarak isterdim ki bunları yüzüne karşı söyleyebileyim. Trabzon’un hırçın dalgalarında Trabzon’un gergin ortamında yoktan var olan yokluk içerisinde fikir üreten, bu fikrini topluma aktarırken de zaman zaman kavgacı görünen ama yumuşak kalbiyle, iç dünyasında sevgiyi barındıran, umudu veren ve bunu hayata geçiren çok büyük hizmetleri olan bir büyüğüm olarak teşekkürlerimi sunuyorum. Bu ödül törenine vesile olan herkese tek tek teşekkürlerimi sunuyorum” ifadelerine yer verdi.

ÖNCÜ VE BİLGİ BİR KİŞİLİKTİ

Özkan Sümer’in Trabzonspor camiasının yetiştirdiği en önemli futbol adamlarından biri olduğunu ifade eden Trabzonspor Kulübü Başkanı Ahmet Ağaoğlu, “Şansı tarihimizin unutulmaz efsanelerinden olan Özkan Sümer, Türk futbolunun en önemli aktörlerinin arasındadır. Özkan Sümer, Trabzonspor’umuz için öncü ve bilgi bir kişiliktir. Bu nedenle Özkan Sümer’e sadece bir fikir adamı olarak değil, aynı zamanda fikirleriyle kulübümüze büyük katkılar sağlayan bir isim olarak bilmemiz gerekir. Özkan Sümer bugün aramızda olmayabilir fakat onun felsefesini yaşatmak bizim görevimizdir” dedi.

DAHA VİZYONER VE DAHA ÇAĞDAŞTI

Ödülün Özkan Sümer’e verilmiş olmasından dolayı mutluluk duyduğunu ifade eden İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu,”Zira Özkan Sümer Trabzon’a hizmet ettiği gibi Türk futboluna üstün hizmetler vermiştir. Ondan çok şey öğrendiğimi söyleyebilirim. Bulunduğu çağın çok daha ötesindeydi. Her zaman daha vizyoner ve daha çağdaştı. Evrensel değerleri çok yüksekti. Allah rahmet eylesin. Trabzonspor’a her kesimden hizmet etmiştir. Başka A Milli Takım olmak üzere birçok takımımıza hizmetleri olmuştur. Ruhu şad olsun” cümlelerine yer verdi.

 Haber: Salih BIYIK 

Editör: TE Bilisim