Avrasya Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Ömer Yıldız'ın daveti, Diplomasi Kulübü'nün organizasyonu ile ‘’Yeni Dünya Düzeni ve Türkiye’’ konulu konferansı vermek için Trabzon'a gelen eski meclis başkanı ve Kamu Görevlileri Etik Kurulu Başkanı Köksal Toptan'a Avrasya Üniversitesi'nde düzenlenen törenle onursal doktora belgesi takdim edildi.
 
Törene Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, Avrasya Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Ömer Yıldız, Rektör Prof. Dr. Kenan İnan, TTSO Meclis Başkanı Şadan Eren, TTSO Yönetim kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu, mütevelli heyet üyeleri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Törenin başında Kamu Görevlileri Etik Kurulu Başkanı, Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Köksal Toptan’a Avrasya Üniversitesi Senatosunun kararı ile Onursal Doktora Belgesi verildi. Toptan'a cübbesini Rektör Prof. Dr. Kenan İnan giydirdi. Belgesini ise Avrasya Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Ömer Yıldız takdim etti.

Ağırlamaktan Onur Duyuyoruz
 
Öğrenciler, akademisyenler ve tüm kesimlerin yoğun ilgi gösterdiği konferansın açılış konuşmasını yapan Avrasya Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Ömer Yıldız, Toptan'a katılımından dolayı teşekkür ederek "50 yıldan daha fazla devletin her kademesinde görev yapan bir kişinin huzurunda konuşmanın zorluğunu biliyorum. Kendisini Ankara'da makamında ziyaret ederek orada tanışma fırsatını buldum. Kendilerine öğrencilerimizle buluşturmak istediğimizi söylediğimizde hiç tereddüt etmeden 'Olur gelirim' dedi. Hem şahsım hem üniversitem hem de öğrencilerim adına kendilerine teşekkürlerimi sunuyorum" dedi. Daha sonra Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yavuz Özoran, Toptan'ın yaşamından kesitler sunarak biyografisi hakkında bilgi verdi. Özoran, Toptan'ın devlet adamlığındaki başarısından söz ederek kendisinden övgü ile bahsetti.

Ne Gerekiyorsa Yaparım

’Yeni Dünya Düzeni ve Türkiye’’ konulu konferansta konuşan Kamu Görevlileri Etik Kurulu Başkanı Köksal Toptan,  genç beyinlerin başka ülkelere hizmet etmek için ülkelerinden ayrıldıklarına dikkat çekerek buna engel olunması gerektiğine dikkat çekti. Toptan, "Son yıllarda bizim çocuklarımız üniversiteyi bitirir bitirmez göç ediyorlar. Özellikle bazı büyük önemli üniversitelerimizin öğrencilerini almak için İstanbul'da ofisler açtılar. Bu ofisler o okulların kendi kafalarına göre ihtiyaçlarını hissettiklerine göre seçtikleri okullardaki öğrencileri hemen mülakat yapıyorlar ve ülkelerine götürüyorlar. Bu ne oluyor, bizim insanımızın bin bir meşakkatle oğlunun yüksek öğrenim görmesi için çırpınan annenin, maaşının büyük bir kısmını oğluna göndermek zorunda kalan babanın verdiği paralarla okuyan bu çocuklar bize hiçbir katkı sağlamadan çeşitli sebeplerle başka ülkelerin kalkınması için oralara gidiyorlar’’.
Konferansta gazetecilerin sorularına da yanıt veren Toptan Avrasya Üniversitesi’nin alt yapı imkanları ve eğitim kalitesinden de övgüyle bahsetti ve açılmayı bekleyen fakülteleri hakkında ne gerekiyorsa yaparım dedi. Toptan ‘’ Üniversitenin tüm kampüslerini sayın mütevelli heyet başkanı Ömer Yıldız bey ile beraber gezdik. Doğrusunu söylemek gerekirse gördüklerimden mutluluk duydum. En mükemmelini görmüş oldum, burada okuyan gençlerin çok şanslı gençler olduğunu düşündüm. Tabi ülke genelinde çok üniversite açılınca kontenjan boşlukları olmaya başladı. YÖK bunu önlemek için birçok üniversite de kontenjanları kıstı ya da bazı bölümleri kapattı. Bu konuları hocalarım benden çok daha iyi bilirler. Ama bu üniversite de bölümler mutlaka dolar, bu konuda endişemiz yok. Bu kadar güzel tesislerin öğrencisiz kalması düşünülemez o nedenle Avrasya Üniversitesinin şu andaki öğrenci sayısı bana göre gayet iyi, daha da çoğalacağına eminim. Bana düşen bir şey varsa elbette elimden ne gelirse yaparım. Ben böyle düşünürüm, bu tesisler bunu kuran vakfın ya da mütevelli heyet başkanının değildir, buralar halkın, buralar milletindir. Bu eğitim yuvalarını kuranlar isteseler de kapatamazlar çünkü buralar artık halka mal olmuştur, gençlerimizin, hocalarımızın olmuştur. O nedenle önümüzdeki süreçte ne gerekiyorsa üstümüze düşeni yaparız. Artık bende buranın bir görevlisiyim. Buranın dertleriyle uğraşmayı kendime görev sayıyorum elimden ne gelirse yapacağım’’ dedi.
 
Bir Numara Yapacak

Dünyada petrolün giderek azaldığını ve Bor madeninin bu anlamda daha çok önem arz ettiğini kaydeden Toptan, "Petrolün önemi giderek azalıyor, doğalgazın önemi giderek azalıyor. İki tane önemli madde önümüze çıkacaktır. Bunlardan biri sudur. Biliyorsunuz Türkiye su zengini değil ancak çok şükür fakir bir ülke de değil. Türkiye bir alanda rakipsizdir. O da bordur. Bor madeni en çok Türkiye'de çıkmaktadır. Petrolün, doğalgazın yerine borun geçeceği günler bana göre çok uzak değildir. Amerika borun çıkarılmasını ve kullanımını da Ortadoğu'daki petrol zengini ülkelerde yaptığı gibi o yer sahipleriyle ortaklaşa işletmek planlarını yapıyor olabilir diye düşünüyorum. Yani Türkiye'nin önünde belki elini hemen uzatacağı mesafede değil ama düşünebileceği hayal edebileceği değil düşünebileceği bir mesafede büyük bir zenginlik vardır" diye konuştu. Toptan konferansın sonunda Diplomasi kulübü öğrencilerinin sorularına da yanıt verdi. Programın sonunda Avrasya Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Ömer Yıldız, Genel Sekreter Gülay Yeniçeri ve Diplomasi Kulübü öğrencileri Toptan’a çeşitli hediyeler ve plaket takdim ettiler.
 
Editör: TE Bilisim