CHP İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi, fındık fiyatıyla ilgili yaptığı değerlendirmede,  “Fındık rekoltesi ve fındık fiyatı her sene tartışma konusu olur. 

Bu da yanlış üretici bilmeli önümüzdeki sezon fiyat ne olmalı. Asgari fiyatı bilmeli en azından. Fiyat rekolteye göre değişebilir. Bu sene 700 binin üzerinde rekolte tahmini yapılıyor. Daha yukarılarda söylenen rakamlar var. Resmi rakam henüz Tarım Bakanlığı tarafından açıklanmadı. 

Temmuz’un ortalarında açıklanacaktır. Son 6 yılın ortalama ihraç fiyatına baktım. Kabuklu fındık kilogram ortalama 4 dolar. Bu fiyattan satmışız. 6.4 dolar olan yıl var. Mesela 2014 - 15 sezonu. Ürün az olduğu için, don oldu için fiyat yükseldi. Don bize bildiğimiz bir şeyi gösteriyor aslında. Dünya fındık fiyatını Türkiye belirliyor. Türkiye’de üretim düşerse, fiyat yükseliyor. 

Demek ki piyasanın hakimi Türkiye’dir. Öyle olduğu halde, fındık Avrupa’ya ucuz satılıyorsa bu bizim hatalı fındık politikası yürüttüğümüzden dolayıdır. Son 6 yılda ortalama 4 dolardan satmışsak, 4 dolar asgari fiyat olmalı. Bugün dolar neredeyse 9 liraya gelmiş durumda. Asgari fiyatı 35 liradır.  6 dolar 44 sentten satmışız. Elde ettiğimiz ihracat geliri 2.8 milyar dolar. 

Şimdi 2 milyar dolarlardan söz ediliyor. Niye biz fındığı yurt dışına ucuz satarak Avrupalının daha ucuz fındıklı çikolata yemesini sağlayalım. Bırakılım o gelir buraya gelsin. Fındık hak ettiği fiyattır bu. Ben bunu 5 dolar olarak görüyorum. 45 TL seviyesindedir. 4 dolardan başlarız, bunun altı dolmalı. Orta vadeli programla bu 6 dolara kadar çıkabilmeli. Bunu hedeflemeliyiz. Yüksek fiyat Karadeniz, Türkiye ekonomisini canlandırır. Üreticiyi mutlu eder” diye konuştu.
 

Editör: TE Bilisim