Programa Mütevelli  Heyet Başkanı Ömer Yıldız, Rektör Prof. Dr. Kenan İnan, Mütevelli Heyet Üyeleri Tapu Kadastro Bölge Müdürü Adnan Cevher, Sağlık il Müdürü Dr. Hakan Usta, Mimarlar Odası Başkanı Gürol Ustaömeroğlu, Trabzon Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ersen Küçük, TRT Trabzon  Müdürü Sami Serdar Şişman, yerel gazete ve haber sitelerinin sahipleri ve müdürleri  katıldı.
 
Kahvaltı programının ardından Avrasya Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Levent Kalyon tarafından bir sunum yapıldı. Kalyon, üniversitenin ilk kurulduğu günden, bugüne geçen süreci, akademik gelişimi hakkında bilgi verdi.
İstişare programında kürsüye çıkan Avrasya Üniversitesi  Mütevelli Heyet Başkanı Ömer Yıldız üniversite hakkında merak edilen tüm konuları misafirleri ile paylaştı.
 
Avrasya’nın Önünün Açılması Demek, Trabzon’un Önünün Açılması Demektir
 
Bugün burada sizlerle beraber olmanın sohbet etmenin, kahvaltı yapmanın mutluluğu içerisinde olduğumu ifade etmek isterim. Bir yıl öncede burada beraber olmuştuk. Rektörümüz ve mütevelli heyet üyesi arkadaşlarımızla buradayız. Bu kahvaltı ve istişare toplantımıza katılımınızdan dolayı Başta Cemiyet Başkanımız olmak üzere hepinize teşekkür ediyorum.

Geçen seneki konuşmamda da belirtmiştim, ben 1984 yılından beri Trabzon basınıyla iç içe oldum. Ben her zaman aynı düşünce içerisindeyim bizim için basının görüşü önemlidir. Olumlu ya da olumsuz fark etmez  sizi gündeme taşırlar, öylede oldu.Geçen sene burada yaptığım konuşmada sitemlerim vardı yine sitemlerim de olacak. Bu sitemler şahsım için değildir, o günden söylemiştim, şimdi tekrar söylüyorum, Trabzon’un önünün açılması için söylüyorum.Avrasya Üniversitesi’nin önünün açılması demek, Trabzon’un önünün açılması demektir.
 
Kaşüstü Türkiye’de Örnek Bir Yerleşke Olacak
 
Geçen yıl size yapacağımız projeleri sunmuştuk, birçoğunu yapamadık. Yomra’da 2010 yılında binamızı yaptık ve yaklaşık 20 Milyon harcama yaptık. 2014 yılında Yalıncak Yerleşkesini Telekom’dan aldık. Orada da 40 milyonluk yatırım yaptık. 2015 yılında Pelitli Yerleşkemizi satın aldık, orada da 50 milyonluk bir harcama yaptık. Çimenli Yerleşkemizi 2017 yılında aldık ve oraya da 20 milyonluk harcama yaptık. En son Kaşüstü Yerleşkesini satın aldık ve 60 milyonluk bir yatırım yaptık, bu yerleşkemizin de şu an yüzde doksanı tamamlanmış durumdadır. Bu yerleşkemizde Yarı olimpik havuz, kapalı spor salonu da bulunacak ve bu yarı yıl içinde tamamı tamamlanmış olacak. Türkiye’de bence örnek bir yerleşke olacak. İnşallah hep birlikte bu yerleşkemizin açılışını yapmış olacağız.

 
Trabzon 150 Milyon Dolarlık Bilim Köyü Projesini Kaybetti
 
O gün burada size anlattığım ve yapamadığımız projelerimiz var. Birisi daha önce de çok gündeme taşıdığımız bilim köyü projesiydi. Gazeteci arkadaşlarımda bilir, onlarda gayret sarf ettiler, ben herkese izah ettim.Milletvekilleri, belediye başkanları, üst makamlara yazılı ve sözlü ilettim. Ama bir adım atamadık. Bu arazide öyle boş duruyor. Olumsuz cevap aldık.Yani iyi bir projeydi, birkaç tane üniversite demekti.Yurt dışından akademisyenlerin ağırlanacağı, ders yapacakları, hem ülkemizden hem yurt dışından akademisyenlerin araştırma yapacağı güzel bir projeydi ama olmadı.Yani yaklaşık 150 milyon dolarlık bir projeydi ama yapamadık.
 
İkinci yapamadığımız proje ise kültür merkezi projesidir. Hakikaten Trabzon’un kapsamlı bir kültür merkezine ihtiyacı var. Ama halen 2017 yılından beri, imar işleri düzelmediği için oraya başlayamadık. Şimdi sitem etmek benim hakkım değil mi? Eğer olsaydı bu benim değil Trabzon’un malı olacaktı. Herkes ondan istifade edecekti. Gerçekten çok güzel detaylı bir projeydi. Onu da yapamadık.
 
Yatırımcıya Moral Verilmesi Gerekir
 
Üçüncüsü Tıp Fakültesi Hastanesi Projesi idi. Pelitlide yerimiz hazırdı, projemizde hazırdı. Memorial Hastanesi ile de protokol de yaptık. Eğitimi biz verecektik, onlar hastaneyi çalıştıracaklardı. Trabzon da ki insanlarda hastane hizmeti için İstanbul’a gitmekten kurtulacaktı. Bunu da yapamadık. O araziyi Büyükşehir Belediyesinden alırken protokol yaptık.  İmar değişikliğini acil bir şekilde yapacağız diye protokolümüzde vardı. Ama ne oldu beş yılda imar tadilatını yapamadık. Yapamayınca da artık beş sene geçti, vazgeçtim dedi. Sonuçta ne oldu, Trabzon’a bu tıp fakültesi hastanesini kazandırmadık. Bunlar için sitem etmek benim hakkım değil mi? Bende belediye başkanlığı yaptım, seçilmiş insanlar insanların önünü açması gerekir.Yatırımcıya moral verilmesi gerekir.Yani bizim bu yaşadıklarımıza baktığınız zaman Trabzon’a hangi yatırımcı gelir, yatırım yapar.Ben sanayiciyim, sanayicilikten gelmeyim, belediye başkanlığı yaptım.İnsanlar sizlere güvenecekler, önünü kapatmayacaksınız . Ne oldu sonunda işte bu dediğimiz projeler yapılamadı.
 
 Biz yine durmadık, mesela Kaşüstü projesi bizim planımızda yoktu, yaptık, tamamladık.60 milyon liradan fazla harcama yaptık.Türkiye’nin en güzel yerleşkesi oluyor.
 
Geldiğimiz noktayı size özetlemek isterim. Basına intikal etti yakın zamanda, bizle aynı yıl öğrenci alımına başlayan bir üniversite 500 milyon  borcu var, bizim arkamızda hiç kimse yok, kimseden destek almadan 400 milyondan fazla yatırım yaptık, borcumuz hiç yok, kasamız da paramız da var.Demek ki iyi yoldayız.Eğer yeterli destek olunsaydı 25 bin öğrenci hedefine de  emin adımlarla ilerlemiş olurduk.Ulaşabilir miyiz? Ben karamsar değilim, elimizden geleni yapıyoruz. Bu konuda herkese görev düşüyor. Özellikle basına da görev düşüyor. Böyle Avrasya’yı küçük işlerle uğraştırmanın hiçbir anlamı yok.
 
Siyasiler, Sivil Toplum Örgütleri Neden Avrasya’ya Sahip Çıkmıyor
 
Dönelim en son gündeminizde olan Yomra’da yaşadığımız olumsuzluklara. Biz Yomra’ya zorla girmedik. 2008 yılında Yomra Belediye Başkanı’nın talebi üzerine ve Yomra Belediye Meclisinin aldığı kararla birlikte oradaki milli emlağın arazisi bize tahsis edildi. Meclis kararı  var elimizde. Eğer onu belediye meclisi usulüne uygun yapmamışsa bunun kabahati benim değil.Onu geçelim o belediyenin bizi kayırdığını, kolladığını düşünenler, söylenenler var.Bakın ben belediye başkanlığım döneminde Maçka’da belediye olarak belediye arazisini Ktü’ye tahsis ettim, yetmedi binasını yaptım, o da yetmedi içini donattım, o da yetmedi yurt açtım belediye başkanı olarak yeter ki Maçka’ya Meslek Yüksekokulu gelsin diye yaptım bunları.Açtık halen eğitime davam ediyor.Kaldı ki bütün ilçeler bize müracaat ediyor, bize yüksekokul yapın diye.Arsayı da biz verelim, binayı da biz yapalım diyorlar.Biz Yomra’ya iki fakülte bir de enstitü yaptık.İkinci yerleşkeyi yaptık işte anlatıyorum. O günkü para ile 2011 de 20 milyon harcadık, bugün 60 milyon  harcadık aynı ilçede yapılan fakülteler için. Ne oldu şimdi. Avrasya kanunsuz geldi, usulsüz geldi yazanlar oldu,   yolsuzluk oldu. Ne yolsuzluk oldu, kim yolsuzluk yaptı.1984 den beri gündemde olan, 15 yıl belediye başkanlığı yapan, 10 yıldır da Avrasya Üniversitesi’ne hizmet etmeye çalışan bir kişinin hakkında hiç kimse böyle bir şey söyleyemez. Bugüne kadar hiçbir yolsuzluğa, hiçbir usulsüzlüğe, hiçbir kanunsuzluğa  bulaşmamış bir adamım.

Şimdi burada haksız yere sanki biz orayı işgal ettik. Diğer taraftan bakalım, KTÜ’nün arazileri kimin, Trabzon Üniversitesi’nin arazileri kimin hepsi milli emlağın arazileri. Şu sahillerde yer tahsis edilen otellerin arazileri kimin.Eski Dünya Ticaret Merkezi’nin yerinde yapılan bina, kimin orası, devletin değil mi? Belki biz kimiyiz, Biz devletin değil miyiz ? Efendim orası Yomra halkına aitmiş. Bu saydığım araziler kime ait.Onlarda Trabzon halkına ait o zaman yerlerinden çıksınlar mı? Hepsini terk edelim Trabzonlular top oynasın oralarda. Bunu niye söylüyorum, bu durumu destekleyen basın kuruluşları var. Onu da geçelim, bu başka bir yerde olsaydı Avrasya’ya son derece sahip çıkılırdı.Bu güne kadar hiç açıklama yapmadım, bir kere üniversite olarak açıklama yapıldı. Bu eleştirilere hiç aranızda doğru dürüst cevap veren, yazı yazan kimse de olmadı. Niye Avrasya’ya sahip çıkılmıyor, anlatıyorum ben burada . Kanunsuz usulsüz bir şey mi yaptım. Belediye Meclisi 2008’de beni davet etti.Gittim orada bir yatırım yaptım.O günkü para ile 20 milyon yatırım yaptım ve şu anda 2371 öğrencimiz var orada, kötülük mü yaptım.Ama bunu sanki Yomralılar istemiyor gibi yansıtılması doğru değil.Bizim Yomra halkı ile bir problemimiz yok ki. O belediye başkanı arkadaşımla da bir problemim yok. Ben eski belediye başkanı ile yeni belediye başkanı arasına sığmam. O günkü belediye başkanı İbrahim beydi şimdi Mustafa beydir, yarın başkası olacak, benim için hiç fark etmiyor. Ben hepsiye uyum içinde çalışmaya hazırım. Ama bunlar benimle paylaşılmadan ben basından duyuyorum.Bu doğru bir davranış değil.Ben bu arkadaşıma gittim, hayırlı olsun dedim, tebrik ettim. Dedim ki; elimden ne geliyorsa Yomra halkına yapacağınız projelere destek olurum dedim.Böyle bir adamım.Herkese sitem ediyorum, Sivil toplum teşkilatları dahil, siyasiler dahil bu Avrasya hepimizin, niye sahip çıkmıyorsunuz ya da niye sahip çıkılmıyor.
 
Tek Amacımız Trabzon’a Hizmettir
 
Şimdi bu anlattığım projeler yapıldığı zaman Trabzon’a kötülük mü yapmış olursun. Önümüzdeki dönem ben yine geri durmayacağım. Bilim Köyünü başka bir yerde projelendiriyorum. Orada müracaatımı yapacağım. Ama o hastaneye müsaade edilmeyen yerimiz vardı ya Pelitli’de yaklaşık 80 Milyona yakın harcamayla yapacaktık, ben Memorial Hastanesi Sahibini yine iknaya çalışacağım.Ama olmazsa yine ben orada eğitim binası yapacağım, o yatırımı yine yapacağım.Şimdi değerli arkadaşlarım eğer özetlersek bizim yapmak istediğimiz Trabzon’a hizmettir.Şimdi bakalım biz bugüne kadar Trabzon’a ne yaptık.Yaklaşık 400 milyon lira harcama ve yatırım yaptık. Bunun yarısı  bu saydığımız mülkleredir, diğeri de diğer harcamalardır. Öğrencilerden aldığımız parayı harcadık ve açıkçası Trabzon’a harcadık. Ama bunun dışında öğrencilerin Trabzon’a katma değeri ne kadar biliyor musun? 500 milyondan fazladır. Yani toplam olarak Avrasya Üniversitesi’nin kurulduğu günden beri Trabzon ekonomisine bir milyardan fazla katkı sağlamıştır. Tek başına bunu yapan başka bir kuruluş var mıdır? Varsa söyleyin bende öğrenmiş olayım. Cumhuriyetten sonra en büyük yatırımı bu şehre Avrasya Üniversitesi yapmıştır, hep beraber yaptık. Ben sizin hakkınızı inkar etmiyorum.Bana basının verdiği desteği hiç kimse vermedi. Ama bu geldiğimiz nokta da bizi biraz sanki yalnız bıraktınız, bunu da söylemek herhalde hakkımdır. Samimi ortamda sizlere hem teşekkür ederim hem de sitemimi dile getiririm.Sonuç olarak Avrasya Üniversitesi bildiği yoldan devam ediyor. Ama bunun büyümesi tek başına olmaz. Şu anda Türkiye’nin en iyi vakıf üniversitelerinden birisi Avrasya’dır, bunda iddialıyım.

 
Eğitime Yapılan Hizmet İbadettir, Buna İnanıyorum
 
 Geçen senede söyledim. Yani fiziki mekanlar olarak ta en iyi durumdayız, eğitim durumunda da iyi durumdayız, her konuda iyi durumdayız. Yatırımımızı da yapıyoruz. Bunun anlamı şudur demek ki Avrasya iyi yönetiliyor. Eğer destek verilirse dediğim gibi bundan sonra yolumuza devam edeceğiz. Ama projeler Avrasya’dan çok Trabzon’a lazım. İşsizlik ortada sizde görüyorsunuz. Trabzon’da şu anda çok fazla bir yatırım yok. Biz bu sene 80 milyondan fazla yatırım yapan bir kuruluşuz. Ve ne hikmetse bizi belediye başkanı iken 15 sene valilikte toplantılara çok katıldık. Biz davet bile edilmiyor. Gel burada bir anlat ne yapıyorsun. 80 milyon yatırım var, nedir, bir anlatın diyen de olmadı. En son mezuniyet töreni yaptık. Benim yılda bir sefer konuşma hakkım var. Mezuniyet törenimizde 2100 öğrenci mezun ettik. Neredeyse ülke genelinden 10 binden fazla katılım oldu. Trabzon’dan törenimize katılan olmadı bu ilginç değil mi? Yani ne belediye başkanlarından ne Valilikten hiç kimse yoktu. Bir yangın geçirdik Yomra’da, yanana herkes yardım eder ben öyle biliyorum. Hiç kimse arkadaş ne yapıyorsun, ne oluyor, bir şeye ihtiyacın var mı demedi. Ama biz kendi gücümüzle Allahın izni ile en kısa sürede eskisinden çok daha iyisini yaptık. Hiç eğitime ara vermeden devam ettik. Sonuçta Avrasya Üniversitesi Trabzon’un Türkiye’ye mal olmuş bir üniversitesidir.Eğitime yapılan bir hizmetin ibadet olduğuna inanan bir insanım onun için yapıyorum.
 
Yeni Yılınız Kutluyorum
 
2020 yılında inşallah bu olumsuzlukların hiçbirinden bahsetmeyiz. Her şey güzel olur, ülkemiz için hayırlı olur. Çünkü tek amacımız güzel ülkemizin güzel yarınlarını oluşturacak gençlerini en iyi şekilde yetiştirmektir. Hepinize katılımınızdan dolayı tekrar teşekkür ediyor yeni yılın hepimize hayırlar getirmesini temenni ediyorum. 
Editör: TE Bilisim