Daha sonra meclis üyelerine hitap eden TTSO Meclis Başkanı M. Şadan Eren, "Bugün dünyada yaşanan Covid-19 salgını sebebiyle iş dünyamız sıkıntılı günlerden geçmektedir. Bölgemiz açısından bakıldığında hizmet sektöründe yaşanan durgunluk, Körfez turizminin durma noktasına gelmesi ve üniversitelerin kapalı oluşu; şehrimiz ticaretine önemli bir nakit girdisini sekteye uğratmıştır. Bu yaraları sarmak zaman alacak olsa da hem mücadeleye hem de devletimizden destek taleplerimizi seslendirmeye devam etmeliyiz. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, bu süreçte iş dünyamızın sorunlarını yetkililere iletme noktasında Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu'nun üstün gayretleriyle önemli çalışmalar yapmış; telekonferans görüşmeleri, sektörel toplantılar ile birlikte elde edilen talepler sınıflandırılarak hükümet yetkililerimizle paylaşılmıştır. Bundan sonraki süreçte de iş dünyasında yaşanan sıkıntıları aşmak için el birliği ile çalışmaya devam edeceğiz." dedi. 

ÜLKEMİZ PANDEMİ SÜRECİNİ BAŞARIYLA GEÇİRDİ 

TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu da toplantıda yaptığı konuşmada, normalleşme için alınan kararların 1 Haziran'dan itibaren geniş çaplı uygulanmaya başlayacağını hatırlatarak, "Pandemi sürecinde alınan kararlar ve uygulamasında ülkemiz başarılı bir süreç geçirdi. Önemli olan bundan sonraki süreçtir. 'Artık bu iş bitmiştir' yerine 'bu iş devam ediyor' anlayışıyla süreci birlikte yaşama doğrultusunda çalışmalarımızı sürdürmemiz gerekiyor. Bugüne kadar yapılan araştırmalarda esas sorunun ikinci ve üçüncü dalga denilen konularda çıktığı görülmüştür. Herkesin rahat olmasından dolayı salgının yayılma etkisini daha çok ortaya koyduğu aşikardır. Bu bakımdan pandemiyle ilgili alınmış olan kararlara harfiyen uymak kaydıyla normalleşme sürecini geçirmemiz gerekmektedir" dedi. Hacısalihoğlu, sürekli olarak bakanlıklarla ve özellikle de TOBB ile çok sıkı çalışma içinde olduklarını hatırlatarak, "Sürekli sizlerle iletişim halinde olarak gelen sorunları ve çözüm önerilerini öncelikle TOBB'a iletiyoruz. Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu, bakanlıklarla olan ilişkileri hızlı şekilde hayata geçiriyor. Sorunların çözümü ve uygulaması konusunda çalışmalar sürdürülüyor. Bugüne kadar yapmış olduğu çalışmaları hepimiz yakından gördük. Ne kadar faydalı, katkı veren ve proaktif çalışmaların olduğunu hepimiz gözlemledik" diye konuştu.

"TALEPLER ARTIYOR"

Başkan Hacısalihoğlu, normalleşme sürecinin dikkate alınması gerektiğini de ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü: "Ekonomi güven endeksinde bir önceki aya göre yüzde 20 artış oluştu. Artık yavaş yavaş yukarıya çıkmaya başladığımızın göstergesidir. Bu doğrultuda geleceğe dönük çalışmalarımızı güven endeksini dikkate alarak yapmalıyız. Normalleşmeye ekonomik hayatta da devam ettiğimizi değerlendirerek çalışmalarımızı yürütmemiz gerekiyor. Hala belli oranlarda uygulamaya dönük sorunlar olduğunu biliyoruz. Bunlardan bir kısmı devletin yaptığı faaliyetlerle ilgili. Borçlarımızın, SGK primlerimizin ertelenmesi, daha önemlisi kısa çalışma ödeneğinin süresinin uzatılması konusunda bizlere gelen talepler artmaktadır. Hepimiz biliyoruz ki bu süreç sonunda elbette tekrar bazı sıkıntıları hep birlikte yaşayacağız. İnanıyoruz ki Sayın Bakanımız Berat Albayrak sürecin bilincinde olarak yeni paketleri açıklayacaktır. Sizlerden gelen sorunları zaten kendisine gerek toplantılarda gerek toplantı dışında birebir iletiyoruz."

"TRABZON'DA NEFES KREDİSİ MİKTARI 18 MİLYON LİRA OLDU"

TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, özellikle finansa ulaşım konusunda üyelerden gelen konularla çok yakından ilgilendiklerini de ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü: "Üyelerimizin talebi doğrultusunda uygulamaya koyulan Nefes Kredisi'nde Denizbank'la yapmış olduğumuz protokole bağlı olarak odamıza ayrılan 18 milyon TL'lik kredi limiti tamamen dolmuştur. Bugüne kadar 275 kişiye kredi verilmiştir. Yaptığımız görüşmelerde TOBB'dan yeni limit istedik. Bu yeni limitin önümüzdeki hafta geleceğine inanıyoruz."

"KUYUMCUKENT PROJESİNİN ONAYI ALINDI"

Hacısalihoğlu, Kuyumcukent ile ilgili çalışmalara yönelik bilgi verirken de şunları söyledi: "2011 yılından beri odamızdaki kuyumculuk sektöründe olan üyelerimiz ve kuyumcular odası ile yürüttüğümüz çalışmalarda Kuyumcukent projemizde artık proje onayı sağlanmış oldu. Yer olarak hemen odamızın karşısında sahildeki yere Kuyumcukent'i kuracağız. Önümüzdeki süreçte bunun protokolüyle ilgili çalışmalarımızı tamamlayacağız. Artık bu proje hayata geçecektir."
 

Editör: TE Bilisim