Ayrıca bu alanda KTÜ'ye bağlı bir Ziraat Fakültesi (Veterinerlik ile iç içe) kurulması da yıllardır dillendirilen hatta kararı alınan ve yapımı için sponsoru bulunan bir konu olduğu belirtiliyor. Alüvyal bir zemine sahip ve tarihsel süreçte de tarım amaçlı kullanılmış bu alanda hem bir Ziraat Fakültesi kurulması hem de Organik Sera OSB yapılmasının Araklı, Trabzon ve çevre iller için çok ekonomik ve geleceği olan bir yatırım olacağı ifade ediliyor. 

Konuyu gündeme taşıyan ve konuyla ilgili gazetemizde detaylı makaleler yazan tarihçi, Gazi Üniversitesi öğretim görevlisi ve Araklı tarihi üzerine de yoğun araştırmaları bulunan Mehmet Akif Bal, konuyla ilgili görüşleri şu şekilde ifade etmiştir: "Muhtemel Araklı Karadere Organik Sera OSB, tüm Doğu Karadeniz'e hitap edecektir. Çevreye çok saygılı, istihdamı yoğun, kazancı bol bir üretim şekli olduğu anlaşılıyor. Tarımın ve tarım alanlarının günümüz dünya ölçeğinde çok daha fazla stratejik önem kazandığı bir dönemden geçiyoruz. Bir avuç toprağımızı dahi boşa harcayamayız, atıl hale getiremeyiz. Geleceğimizi riske edemeyiz. 

Tarihi bir tarım alanı ve sulak alan olan Araklı Karadere'deki bu 1000 dönümlük kıymetli arazinin tarımsal amaçlı tescili ve acilen projelendirilmesi gerekmektedir. Bu alan sadece tarım alanı değil, akifer denilen kadim sulak alandır. Temiz su havzasıdır. Yine bu tarım alanının hemen etrafından tertemiz akan Karadere Çayı da, alana büyük değer katmaktadır. Buradaki zengin su havzası, Milli Güvenliğimiz açısından da kritik önem taşımaktadır. Tarım Bakanlığı'nın destekleri ve Zonguldak milletvekili Sn. Polat Türkmen Bey'in çalışmalarıyla Zonguldak Çaycuma'da 56 hektar alanda yapılan Organik Sera OSB, Araklı'da yapılması istenen Organik Sera OSB için çok ciddi bir emsaldir. 

Zonguldak Çaycuma'ya bu projeyi layık gören Sn. Cumhurbaşkanı ve Sn. Tarım Bakanı, bu makul talebi Araklı'dan ve Trabzon'dan esirgemeyecektir. Buna samimiyetle inanıyorum. Çünkü Sn. Cumhurbaşkanı ve Sn. Tarım Bakanının bu gibi özel konularla çok ilgili olduklarını biliyorum. Araklı Karadere'de bulunan en az 400 hektar alanda devasa bir Organik Sera OSB'nin kurulması, çok büyük bir devlet ve özel sektör yatırımı olacaktır. Trabzon ve çevre iller, Samsun ovalarında yetiştirilen ve yüksek maliyetlerle hatta masraflarla Trabzon'a getirilen tarım ürünleri konusunda bölgemizi çevresel bağımlılıktan kurtaracaktır. Karadere Ovası, hem Rize hem de Bayburt yolunun kavşak noktasındadır. Nakliye kolaylığı açısından maliyetler düşecek, vatandaşımız taze ve daha ekonomik tarım ürünleri tüketecektir. Nakliye ve araç parça masrafları, dışa bağımlılığımızı azaltacaktır. Yapılacak üretimin organik yani sağlıklı olması bir taraftan da halk sağlığını koruyacaktır. Hatta organik tarım, çalışkan Araklı ve Trabzon insanının özel gayretleriyle çok daha etkili bir özelliğe kavuşacak, kayıt altındaki üretim, milli ekonomiye ciddi bir katma değer sağlayacaktır. İhtiyaç duyulan OSB fabrika bölgesininise; Akçaabat Şinik, Vakfıkebir Mısırlı, Beşikdüzü Komşuoğlu mevkilerinde yapıldığı gibi, tarım alanları ve yerleşim yerlerinin dışında kurulması en vatanperver davranıştır. "

Bal bu açıdan; en başta Saygıdeğer Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a, Sn. Bakan Bekir Pakdemirli'ye, Sn. Bakan Süleyman Soylu'ya, Sn. Bakan Mustafa Varank'a, Sn. Bakan Adil Karaismailoğlu'na, Trabzon milletvekilleri, Sn. Muhammet Balta, Sn. Adnan Günnar, Sn. Salih Cora, Sn. Bahar Ayvazoğlu ve Sn. İbrahim Çebi'ye, Trabzon Valiliği'ne, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanlığına,KTÜ Rektörü Sn. Hamdullah Çuvalcı'ya,TTSO Başkanı Sn. Suat Hacisalihoğlu'na,Araklı Kaymakamlığı'na,Araklı Belediye Başkanı Sn. Recep Çebi'ye, Araklı sivil toplum kuruluşları olan Başkent Araklı Derneği, Araklı Vakfı, İstanbul Araklılılar Derneği ve Genç Araklı Derneği'ne çağrıda bulunarak,bu konunun çok stratejik bir konu olduğunu, istikbal meselesi olduğunu dolayısıyla Araklı ve Trabzon'da güçlübir kamuoyu oluşturulup, konunun kuvvetle gündemde tutulması hatta konuyla ilgili ciddi adımların atılması gerektiğini ifade etmektedir. 

Editör: TE Bilisim