SEÇECEK KONUMDA DEĞİLİZ

Toplantıya AK Parti Trabzon Milletvekilleri Bahar Ayvazoğlu, Salih Cora, İYİ Parti Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs, AK Parti Trabzon İl Başkanı Sezgin Mumcu, TTSO Başkanı Suat Hacısalihoğlu, Trabzon Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Ergan, TÜRSAB D. Karadeniz Bölge Başkanı Volkan Kantarcı ve TESOB Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Pehlivan katıldı.  Toplantıda konuşan TTSO Başkanı Suat Hacısalihoğlu, özetle şu şekilde konuştu:  

“Esas amaç, Karadeniz Bölgesi ve şehrimizin turizm destinasyonu olması nedeniyle son yıllarda oldukça dikkat çeken konuma geldi. Şehrimizde turizm hareketliliği, elbette geleceğe dönük ışık tutma adına yapılması gereken çalışmalar var.  Bizlerin şehirde, serbest iş yapan, özellikleri iş camiası kesimini dikkate aldığımızda bu konunun ne kadar hassas olduğunu belirtmek istiyorum. Turizm öyle bir konu ki bizler turizmi seçecek konumda değiliz. Turist gedecek olduğu ili, destinasyonu seçer. Turist gidecek olduğu yeri önceden araştırarak, bu bölgede mutlu olabileceğini, insanlarla yakın diyalog kurabileceğini, doğal güzellikleri yaşanabileceğini, güvenli seyahat yapıp yapamayacağını araştırarak gideceği yere karar verir.  Şehrimizin altyapısının gelişmiş olması, güvenlik açısından da şehrimizin ve bölgemizin, ülkemizin güvenli olması turizmin gelişmesine büyük katkı sağlıyor. Bizler hiç bir zaman din, dil, ırka bakmadan tüm turistler bizlerin misafirdir.” 

 “Geçmişte normalde körfezden gelen misafirlerin 7 gün kaldığını görürdük. Şimdi 9 ve 10 güne çıktı. Kalma süresi de artmakta. Bu memnuniyet verici. Ne kadar fazla kalırsalar ekonomimize daha fazla katkı sağlıyor.  İç hatlarda daha fazla uçak seferi arttırılması, buna bağlı olarak da daha fazla turist gelmesi. 

ULAŞIM AÇISINDAN GEREKLİ TEDBİRLER ALINMALI

Yerli turist açısından da baktığımızda burada da büyük yoğunluk var. Ulaşım açısından kamunun gerekli tedbirleri alması en büyük arzumuz ve isteğimizdir. Turizmin sadece doğal güzellikleri gezmeye gelmiyorlar. Tarilimizi, kültürümüzü gezmeye gelenlerin yanında, şimdi Kruvaziyer turizmi de başlıyor.

Temmuzdan başlamak üzere 6 - 7 sefer başlayacak. Rusya federasyonundan başlamak üzere Çeşme’ye kadar uzanan turizm başlıyor.” 

“DÜZENLİ DENETİMLER YAPILIYOR”

Turizm yetkisi olmayan kişilerin çalışmalarıyla ilgili olarak ise TÜRSAB Başkanı Kantarcı, “Bizim düzenli denetimlerimiz oluyor. İstanbul’u ayrı kenara koyacak olursak 80 vilayette en fazla denetim yapılan ve tutanak tutulan bölge olduk. Şehir Trabzon. 2020’de bir tık daha geride oldu. Antalya’da da denetimler oldu. Bu sene iyi gidiyoruz. Ama çok daha iyi olabilir. Pandemi sonrasında beklentinin bir tık daha üzerinde gelen yoğunluğa bağlı olarak araç sayısında ve otellerde sıkışıklık oldu. Ona paralel olarak kaçak sayısında artış söz konusu. M.A. Plakalı araçlar değil hususi araçlar, ülkemizde geçici koruma statüsünde olup izin almadan ilimize gelmiş olanlar, bölgede yaşayan tek kriteri Arapça dilini bilen ve bizde bu pastadan bir dilim alalım düşüncesiyle turizm sektöründe işletme belgesi olmadan giren şahıslar var. Bunlar hususi araçlarla devam ediyor.  Bunlarla ilgili gereken işlem yapılıyor. Bağlamda, ceza kesiliyor.  Bugün yine turizm destinasyonu üzerinde Jandarma ve TÜRSAB Denetimleriyle gerçekleştiriyor.  Denetimi biraz gevşettiğinizde bir anda bu artışlar devam ediyor” diye konuştu. 

“KAPASİTESİ BÜYÜK UÇAKLARIN SEFERE KONULMASI NOKTASINDA TALEPLERİMİZ VAR”

Uçak seferlerinin arttırılması ile ilgili gelen soruya Trabzon Milletvekili Örs, “TBMM’de bu konuda THY’nin tarifelerini direkt anlatmıştım. Hem pahalı, hem de sefer sayısı az. Burada sefer sayısının arttırılması ayrıca uçakların kapasitelerinin attırılması, daha büyük uçakların konulması yönünde taleplerimiz var.  Trabzonspor maçlarından önce de büyük sorun yaşanıyordu. Bununla ilgili muhalif milletvekili olarak THY’nin seferlerini arttırılması, kapasitesi büyük uçakların sefere konulması noktasında taleplerimiz var.  Bu talebimizi tekrar dile getireceğiz” dedi. 

“YENİ UÇAKLAR EKLENECEK”

Aynı konuyla ilgili Trabzon Milletvekili Cora ise, “Ahmet Polat beyi ziyarete gittik. Kendisine Trabzon’da ki yoğunluğu turizm hareketliliğinden bahsettik. Türkiye’de uçak sıkıntısı var. Dışardan uçak siparişi veriyoruz, parasını peşin veriyoruz. Bunun gelmesi süre gerektiriyor. 30 tane uçak eklenecek. Bunlardan bir kısmı da Trabzon’a ayrılacak. Sefer sayılarının yeniden düzenlenmesi, Ordu, Giresun, Rize hattının düzenlemesi yönünde planları olduğunu ifade ettiler” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim