Trabzon'da 450 milyon lira yatırımla kurulan, 12,8 megavat/saat üretim kapasitesine sahip Evra Katı Atık Entegre ve Bertaraf Tesislerinde 35 bin hanenin elektrik ihtiyacı karşılanıyor.  Araklı ilçesine bağlı Taşönü Mahallesi'nde 243 dönüm üzerine, kurulan ve yapımı 2 yıl süren işletme istihdama da dev katkı sunuyor. Trabzon ve Rize İli Yerel Yönetimleri Katı Atık Tesisleri Yapma ve İşletme Birliği (TRABRİKAB) öncülüğünde kurulan Katı Atık Entegre Ve Bertaraf Tesisi, ayrıştırma, geri kazanım, atıktan türetilmiş yakıt, ısı ve elektrik üniteleri ile düzenli depolama sahası ve atık su arıtma tesislerinden oluşuyor.

KAYA BİLGİ VERDİ

Tesisi işleten Evra Enerji Sanayi Ticaret AŞ'nin Genel Müdürü Ahmet Zeki Kaya, çalışmalar ile ilgili bilgi verdi ve değerlendirmelerde bulundu. Kaya, “Trabzon ve Rize İlleri Yerel Yönetimleri Katı Atık Tesisleri Yapma ve İşletme Birliğine üye belediyelerinden toplanan Evsel/Belediye atıkları aktarma istasyonlarından Araklı, Taşönümevkiinde yapılan Türkiye’nin ilk Entegre Katı Atık Değerlendirme ve Bertaraf Tesisine getirilmektedir. Kantar ünitesinde tartılan atıklar Mekanik Ayrıştırma Ünitesi Atık Kabul Birimine alınmaktadır.” dedi.

“UYGUN KOKU GİDERİCİ BAKTERİ DOZLAMASI YAPILMAKTADIR”

“Atık Kabul Birimine alınan evsel atıklar Son Teknoloji Tam Otomatik Mekanik Ayırma Tesisinde ayrıştırılmaktadır.” diyen Kaya, “ Mekanik Ayırma Ünitesinde evsel atıklar içerisindeki Ambalaj Atıkları ayrılarak geri dönüşümü yapılmaktadır. AyrıcaMekanik Ayrıştırma Tesisi girişinde atıklara Avrupa Birliği Standartlarına uygun koku giderici bakteri dozlaması yapılmaktadır.”

“35.000 HANENİN ELEKTRİK İHTİYACINI KARŞILAMAKTA”

Kaya, açıklamasında şunları kaydetti: “Mekanik Ayırma Tesisinde ayrıştırılan ve maddi değere sahip olmayan atıklar sektörde ilk ve tamamen yerli malı yerli teknolojiyle donatılmış Enerji Üretim Tesisinde (saatte 12,805 MW kapasiteye sahip) Gazlaştırma teknolojisi ile yakılarak Elektrik Enerjisi üretilmektedir. Üretilen elektrik enerjisi 35.000 hanenin elektrik ihtiyacını karşılamaktadır.”

“AVRUPA BİRLİĞİ STANDARTLARINDA”

Genel Müdür Ahmet Zeki Kaya, konuşmasında “Oluşacak Baca gazı arıtılması için Avrupa Birliği Standartlarına ve Çevre Bakanlığı mevzuat sınır değerlerini sağlayacak şekilde emisyon salınımları en aza indirilmektedir.  Geri Kazanımı mümkün olmayan ve yanamayan atıklar Çevre Bakanlığı standartlarınauygun yapılmış sızdırmaz 2. Sınıf Düzenli Depolama Tesisinde nihai bertarafı yapılmaktadır. Düzenli Depolama Sahasına alınan atıkların üzeri örtü toprağı ile kapatılarak oluşabilecek gaz çekilmekte ve tesis etrafına yerleştirilen koku önleyici ekipmanlarla uzun mesafelere gidecek şekilde koku solüsyonu püskürtülerek koku oluşması engellenmektedir.” cümlelerine yer verdi.

“DAHA YAŞANILABİLİR DOĞA”

Kaya, açıklamasında gelecek nesillere daha yaşanılabilir çevre bırakmak gayesi ile çalışmalarını sürdürdüklerini kaydetti. Kaya, “Düzenli Depolama Sahasında oluşan sızıntı suları İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisindearıtılmaktadır. Son teknoloji ile yapılan MembranBioreaktör (MBR) ve NanoFiltrasyon üniteleri ile ilgili çevre mevzuatlarında belirtilen deşarj limit değerlerinin çok çok altında çıkış suyu elde edilmektedir. Arıtılan suyun Geri Kazanımı yapılarak tekrar proseste kullanılması hedeflenmektedir. EvraEnerji Ticaret Sanayi A.Ş tarafından işletilen Türkiye’nin ilk Entegre Katı Atık Değerlendirme ve Bertaraf Tesisini son teknolojik yerli ekipman, filtre, arıtma ekipmanları ile donatılan, deneyimli kadrosuyla tüm canlı hayatını önemseyerek çevreyi koruyarak, sıfır atık yönetimini benimseyerek, gelecek nesillere daha yaşanılabilir bir doğa bırakmak gayesiyle çalışmaktadır.” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim