Deprem uzmanı Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, bir binanın depremi nasıl hissettiğini ve neden yakınındakilerin farklı şekillerde algılayabileceğini açıkladı.

Ercan'ın püf noktası, binanın sağlamlığını anlamak isteyenler için önemli bir rehber niteliğinde.

Yalova'da meydana gelen depremin etkileri, vatandaşlar arasında farklı şekillerde hissedildi. İstanbul Teknik Üniversitesi öğretim üyesi ve Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Hürriyet yazarı Fulya Soybaş'a depremin vatandaşlar arasında farklı şekillerde algılanmasının nedenlerini açıkladı.

Ercan, aynı binada yaşayan insanlardan birisinin depremi hissetmesine rağmen diğerinin hissetmemesi durumunu insani ve teknik faktörlere bağlı olduğunu belirtti.

54 yıldan uzun süredir deprem araştırmalarına katılan bir jeofizikçi olarak, bu durumun hem insani hem de teknik bir açıklamaya ihtiyaç duyduğunu belirten Ercan, aynı sokak veya çevrede bulunan binalardan birinde depremin hissedilip diğerlerinde hissedilmemesini rezonans kavramıyla açıkladı.

Ercan, bu durumun yerin ve yapının uyumuyla ilgili bir durum olduğunu belirtti. Yerden gelen dalganın yarattığı frekansın, binanın salınımının daha çok oluştuğu durumları rezonans olarak adlandıran Ercan, genç ve nemli alanlara yapılan binaların daha çok rezonansa girebileceğini ifade etti.

Ercan, tarım alanları üzerine inşa edilen, genç, nemli, 2 katlı binaların sağlam zemine yapılan binalara göre daha fazla rezonansa girebileceğini açıkladı.

Bir kişinin önceki depremleri daha şiddetli hissetmesi durumunda, bu durumun binanın rezonansa girmesiyle ilgili olduğunu belirten Ercan, rezonansa girmenin yapı için olumsuz bir durum olduğunu ve binanın aşırı sarsılmasının yıkılmasına neden olabileceğini de vurguladı.

Kaynak: Haber Merkezi