Türkiye’de fındık fiyatlarında son dönemde yaşanan yükseliş sertleşirken, piyasalar 300 TL sınırına dayandı. Arz-talebin dengesi, kalite farklılıkları ve üretimin bölgesel etkileri, fiyatlarda kentten kente ciddi değişiklikler yaratıyor.
İllere Göre Ortalama Fiyat Tablosu
İl Sivri Kalite (₺/kg) Levant Kalite (₺/kg) Giresun Kalite (₺/kg)
Akçakoca 294,50 295,50 296,75
Alaplı 294,50 295,50 296,50
Bafra 294,50 295,50 297,00
Bartın 294,50 295,50 296,50
Çarşamba 297,50 298,50 299,50
Düzce 296,50 297,50 299,00
Fatsa 297,50 298,50 300,50
Giresun 297,50 298,50 300,50
Kocaeli 295,50 296,50 297,50
Ordu 297,50 298,50 300,50
Sakarya 296,50 297,50 299,00
Samsun 296,50 297,50 299,00
Terme 296,50 297,50 298,50
Trabzon 297,50 298,50 299,50
Ünye 296,50 297,50 299,00
Zonguldak 295,50 296,50 297,50
FİYAT ARTIŞININ SEBEPLERİ NELER?
Fındık fiyatlarındaki yükselişin temelinde kalite ve bölgesel farklılıklar, arz-talep dengesi ve üretici beklentileri yatıyor. Giresun kalite fındık, yüksek talep görmesi nedeniyle Sivri ve Levant türlerine kıyasla daha yüksek fiyatlarla işlem görürken, doğu Karadeniz’de kilogram fiyatı ₺300,50 seviyesine kadar çıkmış durumda. Rekolte tahminlerinin altında kalan üretim, ithalat ihtiyacını gündeme getirirken artan tüketici talebi de fiyatları yukarı çekiyor; hasat döneminde pazara ürün girişi olsa da arzın yetersiz kalması bu yükselişi hızlandırıyor. Uzmanlar, özellikle kalite yüksek ürünlerde fiyatların daha da artabileceğini belirtirken, üreticiler ise fiyatların yükselmesini bekleyerek aceleci davranmıyor ve emanete fındık vermek yerine ürünü koruyarak satmayı tercih ediyor.