Sahamızdaki 5-1lik Galatasaray yenilgisiyle Trabzon ağlama evine dönüp kimsede neşe kalmazken  yine bu konudan bahsedip canınızı  daha da sıkmak yerine  sizleri bundan tam 49  yıl önceye götürelim ve  Trabzonspor’un 1.Lige (Süper Lige) yükseldikten sonra kazandığı ilk kupa olmasının ve büyük  büyük manevi değerinin dışında  verdiği büyük güvenle Efsane  Trabzonspor’un  oluşmasının başlangıç noktası denilebilecek Kıbrıs Barış Kupası’nın  kazanılmasının  kısa bir hikayesini anlatalım.

Kıbrıs’ın Barış Kupası

20 Temmuz 1974'te Türk Silahlı Kuvvetlerinin Kıbrıs'ta gerçekleştirdiği Barış Harekatından sonra Ocak 1975'te düzenlenen turnuvaya Trabzonspor Galatasaray, Beşiktaş ve Kıbrıs Karması katıldı. C 47 tipi bir nakliye uçağıyla Kıbrıs'a giden Bordo-Mavililer ilk maçında Galatasaray’ı 2-1 mağlup etmiş ve bu maç Türk takımlarının Kıbrıs'ta oynadığı ilk müsabaka olarak kayıtlara geçmiştir. 23 Ocak 1975’te oynanan turnuvanın finalinde Kıbrıs Karmasını 2-0 yenen Beşiktaş’la  Gönyelispor Kulübü'nün stadında  karşılaşan Bordo-Mavililer, Siyah-Beyazlıları  merhum Tuncay Mesçi’nin golüyle  1-0 mağlup ederek  Kıbrıs  Barış   Kupasını  müzesine getirmiştir.  

Daha sonraki yıllarda bir daha düzenlenmeyen  turnuvada kazanılan bu kupanın maddi bir getirisi olmamıştır ancak  sonradan Trabzonspor gibi kendisi de efsaneleşen Ali Kemal Denizci’nin ifadesiyle ‘ ‘La bunlar şampiyon oluyorsa biz niye olmayalım’ dedirtip çok büyük bir güven aşılayarak  bütün kupalara ambargo koyan efsane Trabzonspor’un  doğuşunda çok büyük etken olmuştur, adına şarkılar yapılmıştır.

Rahmetli Kazım Koyuncu’nun  "Uy aha" diye başlayıp  ‘Ne büyük gururdur bize, Kıbrıs’ın Barış Kupası ‘ sözleriyle beyinlere kaşınan şarkı halen dillerdedir.

3-75

                                                         ‘Ben bu akılsızlara söylemiştim’

Turnuvanın bu kısa hikayesinden sonra gelelim bir diğer önemli konuya..

Önceleri  benim de öyle bildiğim ancak  olayların bire bir içinde bulunan etkili ve yetkili kişisi merhum  Nizamettin Algan büyüğümüzün  bizzat bana anlatımıyla  internet sitelerinde , bazı arşivlerde yer alan bir büyük yanlışı  düzeltelim..

Şunları söylemişti  Nizam Abi:  ‘Kıbrıs Barış Kupası’ndan bahsedilirken, yapılan bir yanlış var. Deniyor ki;  Fenerbahçe katılmayı kabul etmediği için Trabzonspor’u davet ettiler. Oysa gerçek bunun tam tersi.  Biz katıldığımız için Fenerbahçe katılmadı.

 Şöyle ki; :  Biz 2.Lig’deki son senemizde Türkiye Kupası’nda Trabzon’da 0-0 berabere kaldığımız Fenerbahçe maçının rövanşı için İstanbul Aksaray’da Nazar Otel’de kamptayken, bu turnuvayı düzenleyecek heyetten geldiler, Fenerbahçe, Beşiktaş ve Galatasaray’ın tekliflerini kabul ettiğini 4. Takım olarak Trabzonspor’u düşündüklerini söylediler, biz de kabul ettik. 

Ancak daha sonra Trabzonspor’un da turnuvaya katılacağını öğrenen Fenerbahçe’nin Başkanı merhum Faruk Ilgaz,” Bunlar çok iyi futbol oynuyorlar, bizi orada yenerler, sonra da bir daha bunların önünü alamayız ileride başımıza bela olurlar’ diyerek Fenerbahçe’yi turnuvaya katmaktan vazgeçtiler.

Hatta başkan Faruk Ilgaz bu düşüncesini Galatasaray ve Beşiktaş yöneticilerine de söyledi ancak onlar katıldılar.

 Nitekim biz o yıl şampiyon olup 1.Lig’e çıktık, sonrası malum.

 O zaman Kulüpler Birliği yoktu ancak Anadolu kulüpleri olarak zaman zaman toplantılar yapıyorduk. Faruk Bey orada da ,‘Ben zamanında bunlara söylemiştim ama bu akılsızlar beni dinlemedi” diyerek sitemini dile getirmişti.

Kıbrıs-1

Bunu anlattıktan sonra  ‘Bir şey daha var, bu da pek bilinmez’ demişti. Nizam Abi..

Ve şunları söylemişti;  O zamanlar sezon başlamadan İstanbul’da 3 takımın (GS, FB, BJK)  katıldığı Spor Yazarları Turnuvası düzenlenirdi. Bizi de iki kez davet ettiler. Ancak orada da şampiyon olunca Trabzonspor’u bir daha çağırmadılar.

Hatta FB başkanlarından Ali Şen daha sonra ‘ Trabzonspor’u o turnuvaya çağırmakla hata ettik,  çünkü 4 büyükten biri olmalarını  tescil ettik’ şeklinde bir ifade kullanmıştı..
5-40

Önce dengeler bozuldu!

Stoper  Denswil yıllık 2.2 milyon Euro garanti ücret alıyor da,

Bakasetas 1.250’ye oynuyorsa..

Trabzonspor’a oynaması asla mümkün olmayan Umut Güneş’in sırf bonservisine 2.3 milyon Euro ödüyor ,kiralık Berat’a 33 milyon verirken Uğurcan’a daha azını layık görüyorsan..

Geçmişi çok parlak ama sakatlıktan kurtulup ta ne vereceği belirsiz Pepe’ye yıllık Milyon 3 milyon 600 bin Euro sayarken

Bakasetas’a  sözleşme  uzatması için  1.750 bin Euro teklif ediyorsan   önce kafası karışır bilindik performansını gösteremez, sonra da gider ülkesinin Panatiakos takımına senin verdiğinin daha azına imza atar.

Rahmetli Suat Abi’nin (Özyazıcı) ifadesiyle ‘ En iyi oyuncu bildiğin oyuncudur’ mantığıyla bence hiç iyi olmadı.

Bugün Bakasetas gibi bir oyuncuyu almaya kalksan sırf bonservisine kaç milyon Euro ödersin?

Bakasetas-32

Güle güle komşi..

Biz seni, sen de  bizleri sevmiştin.

Hayırlısı olsun..

Bbakasetas

Tabzonspor’un yıllık 1.750 bin Euro ‘luk sözleşme uzatma teklifini kabul etmeyen Bakasetas bunun daha düşüğüne 1,5 milyon ülkesinin takımı Panatiakos’a gitti.

Demek ki söz konusu olan para değildi!.

Bu denge işi çok önemlidir.