KARADENİZ’İN POTANSİYELİ GÖRMEZDEN GELİNİYOR
Anahtar Parti Trabzon İl Başkanı Hüseyin Cahit Köse, yaptığı açıklamada Karadeniz Bölgesi’nin yıllardır süren ekonomik ihmale kurban gittiğini söyledi. Türkiye’nin ekonomik planlamalarında bölgesel dengenin hiçe sayıldığını vurgulayan Köse, “Trabzon gibi emeğiyle var olan şehirler hak ettikleri desteği görmeden kalkınma mümkün değildir” dedi.
Köse, çay, fındık, balıkçılık ve turizm gibi Trabzon’un sahip olduğu üretim kaynaklarının, merkezi politikalarca yeterince desteklenmediğini ifade etti. “Karadeniz’in insanı çalışıyor, üretiyor ama ürününden kazandığı, alın terine denk düşmüyor. Bu tablo, emeğin itibarsızlaştığı bir ekonomi anlayışının sonucudur” sözleriyle bölgedeki yapısal eşitsizlikleri gözler önüne serdi.
ÜRETİCİ DEĞİL SİSTEM SORGULANMALI
Köse, tarımsal ve deniz ürünlerinin piyasada değer görmediğine dikkat çekti: “Çay dalda, fındık harmanda, balık ağda değer kaybediyorsa; sorun üreticide değil, sistemdedir.”
Bu sözlerle hem üretim planlamasında hem de ürün değer zincirinde Karadenizli üreticinin dışlandığını belirtti. Bölgenin kendi kendine yetebilme potansiyeli olduğunu ama bu potansiyelin ekonomik planlamalara yansımadığını söyledi.
GENÇLERİN UMUDU BAŞKA ŞEHİRLERDE
Trabzon’un en büyük sorunlarından birinin beyin göçü olduğunu dile getiren Köse, gençlerin mezun olmadan memleketten gitmeye karar verdiğini belirtti.
“Turizm 3 ay sürüyor ama işsizlik 12 ay. Üniversite okuyan gençler, burada iş bulamayacağını bildiği için daha mezun olmadan gitmeyi planlıyor” diyen Köse, sahil şehirlerinin geçici değil kalıcı istihdamla ayakta kalması gerektiğini vurguladı.
“Trabzon’un da Karadeniz’in de geleceği, sadece doğal güzelliklerinde değil, insana yatırım yapan politikalarında gizli” ifadeleriyle sözlerini tamamladı