Bu yıl çay sezonunun her bölgede aynı anda başlamasıyla fabrikalarda yoğunluk yaşandı. Bu durumda kontenjan uygulamasına geçmek zorunda kaldık. Öncelikle üreticilerin çaylarını rahatça satabilmeleri için bu kararı aldık. Kontenjan uygulamasıyla her dekara 50 kilogram alım yapılacak şekilde düzenleme getirdik.

Üreticilerin çaylarını tamamını almaya kararlıyız ancak bazı üreticilerin çaylarını kısa sürede bitirmek istemesi fabrikalarda yoğunluğa neden oluyor. Biz her zaman üreticilerimizin yanındayız ancak çay alımlarının normal süreçlerde devam edeceğini ve her zaman üreticilerin yanında olduğumuzu belirtmek istiyoruz.

Çayeli'nde 2 Yıldır Kaldırılmayan Kablolar Haberin Ardından Anında Kaldırıldı Çayeli'nde 2 Yıldır Kaldırılmayan Kablolar Haberin Ardından Anında Kaldırıldı

Fiyat konusunda da bazı sıkıntılar yaşanıyor ancak bu yıl yaşanan artışın önceki yıllara göre daha fazla olduğunu görüyoruz. Yaş çay taban fiyatının dolar bazında artışı, üreticilerimize daha iyi bir fiyat aldıklarını gösteriyor.

Geçtiğimiz yıllarda organik çaya verilen destek kilogram başına hesaplanıyordu ancak bundan sonra dekar başına hesaplanacak. Bu şekilde organik olmayan çayın organikmiş gibi satılmasının önüne geçmiş olacağız. Üreticilerimizin her birini kapsayacak şekilde destek vermek istiyoruz.

Yaş çay taban fiyatı ile açıklanması beklenen kuru çay zammının henüz açıklanmadığını belirtmek isterim. Zamın ne zaman açıklanacağını bilmiyorum ancak zam açıklandığında aradaki farkı kapatmak için gereken adımları atacağız.

TAKA/BİROL SANCAK

Editör: Birol Sancak