Tarihi kökleri bin yıl öncesine uzanan Çepni Türkleri, 2012 yılında başlatılan bir birlik hareketini artık federasyon düzeyine taşıdı. İstanbul’da gerçekleştirilen toplantıda, Çepni Boyu Federasyonu resmen kurularak, Türk kültürünün önemli bir parçası olan Çepni kimliği altında toplumsal ve kültürel dayanışmayı güçlendirmeyi hedefleyen yeni bir yapı oluşturuldu. Federasyonun kurucu başkanlığına Çepni Boyu Derneği Genel Başkanı Ercan Kandemir seçildi.
Çepniler Yıllar Sonra Tek Çatı Altında
2012 yılında başlatılan Çepni Boyu Birliği Hareketi, uzun soluklu istişarelerin ve sosyolojik çalışmaların ardından federasyonlaşma aşamasına ulaştı. İstanbul’daki genel merkezde gerçekleştirilen toplantıda, farklı şehirlerden gelen Çepni derneklerinin temsilcileri bir araya gelerek Çepni Boyu Federasyonu’nun kuruluş tüzüğünü imzaladı.
Toplantıya Ankara, Balıkesir, Rize, Giresun gibi birçok şehirden temsilciler katılırken, farklı Türk derneklerinin de sürece destek verdiği görüldü.
“Siyaset Yok, Ayrım Yok, Çepni Kimliği Var”
Kurucu Başkan Ercan Kandemir, federasyonun temellerinin sağlam bir zemine oturduğunu belirterek şu sözleri kullandı:
“Siyasetin, inanç farklılıklarının değil; ortak tarihimizin, kültürümüzün ve Çepni Türk kimliğimizin ön planda olduğu bir yapıyız. Bu birliktelik, geçmişte Türk devletinin her zorlu anında en önde savaşan Çepnilerin bugün de ortak akıl etrafında toplanabildiğinin göstergesidir.”
Kandemir, 2019 yılında başlayan dernekleşme sürecinde emeği geçen ve hayatını kaybeden Gökhan Kutal ve Cemal Bulut’u da anarak onların katkılarına dikkat çekti.
Amaç: Kültürel Kimliği Korumak ve Geleceğe Taşımak
Çepni Boyu Federasyonu’nun temel amacı, tarihi mirası yaşatmak, genç kuşaklara aktarmak ve Anadolu'nun dört bir yanına dağılmış Çepniler arasında güçlü bir kültürel bağ kurmak.
Bu yapının ilerleyen süreçte, eğitim, kültür, sosyal sorumluluk ve tarihsel araştırmalar gibi alanlarda çalışmalar yaparak Çepni kimliğinin korunması ve geliştirilmesine katkı sağlaması hedefleniyor.