Finlandiya’da Pazar günü Türkiye üzerinden getirilen Suriye’deki kampta kalan 3 anne ve 9 çocuğu konuşuluyor.
 
Pazar günü T.C. İçişleri Bakanlığı  “12 teröristin Finlandiya’ya sınırdışı edildiğini” açıklamış. Fin Dışişleri Bakanlığı ise “3 kadın ve on yaş altı 9 çocuktan oluşan 12 Fin vatandaşının Türkiye üzerinden ülkeye getirildiğini” açıklamış. Finli yetkililer ‘terörist’ ifadesini hiç kullanmıyorlar ve “3 aile” diyorlar.
 
Ben, aylardır bu olayı başından beri takip ediyorum.
 
Suriye’deki Al-Hol Kampı’nda İŞİDli esirler arasında Finli kadınların olduğu haberi dünya medyasında geçen yıl çıktı ve bunlar konuşturuldular da. Fin medyası “Fince konuşan bayanlar var!” diye de haber yaptı.
 
Bu Finli bayanlar ,Finlandiya’ya dönmek istediklerini söylediler muhabirlere. Kocaları İŞİD saflarında ya ölmüş ya da esir düşmüş ve bunlar çocuklarıyla ortadaydılar. Kamp şartları da çok kötüydü.
 
Fin Dışişleri, onları getirtmek için uğraş vermeye başladı 2019’da ve büyük gürültü de koptu. Nerdeyse Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto koltuğundan olacaktı ki müşteşara bu ailelerin getirtilmesi için uğraşılması emirini vermiş diye.o da “yapmam” deyip, karşı çıkmış.
 
Özellikle ırkçılara görebu anneler ve çocukları, orada bırakılmalıydılar. Finlandiya için çok tehlikeliydiler.
 
‘Çocukların ne tehlikesi olur?’ diye onların oradan kurtarılıp, getirilmesini savunanlar ise çoğunlukta idi.
 
Medya ise; hep bu olayı canlı tuttu.
 
Sonuçta, 3 aile (3 anne ve 9 çocuk ki çocuklar 10 yaş altındalar) önce Suriye’den Türkiye’ye getirtildiler ve oradan da dün Finlandiya’ya.
 
Bu operasyonda Türkiye’den bu konuda yardım alındığı ise; açık.
 
3 Finli bayanın terorist faaliyetleri olup-olmadığını ise; Fin Emniyeti ve Gizli Polisi (istihbarat) yeri geldiği zaman araştıracak.
 
Amaç, öncelikle çocukları kurtarmaktı.
 
Her Fin vatandaşı şartlar ne olursa olsun ülkesine dönme hakkına sahip. Bu bayanlar da bu hakkı kullanmak istediler ve Fin Devleti de onları oradan aldı, getirdi.
 
Türkiye İçişleri Bakanlığı’nın Twitter hesabından  “12 terörist Finlandiya’ya sınırdışı edildi” açıklaması bir memur veya ifade hatasıdır. Çünkü Fin Dışişleri ‘3 ailenin Türkiye üzerinden Finlandiya’ya getirildiğini ve çocukların da 10 yaş altında olduğunu’ açıklamış. ‘Terrorist’ diye bir ifade de, yok.
 
Bu operasyon iki ülke arasında işbirliği ile de yapılmış gözüküyor. Türkiye’nin yardımı olmasa, bunlar Türkiye’den tarifeli seferle Belarus üzerinden zor gelirlerdi Finlandiya’ya.
 
Sessizce 3 aile Finlandiya’ya getirilmiş.
 
Irkcı kesim bu konuda yine hükümete saldırmaya başlamış. “Türkiye teröristleri bize verdi” diye Türk medyasında çıkan haberleri de kullanarak hükümete atıp-tutuyorlar.
 
Finli bayanlar, önce Müslüman olup; bulurlarsa Müslüman erkeklerle evleniyorlar.
 
Getirtilen bayanlardan birisinin babası Fin medyasına konuşmuş; “Kızım Müslüman olduktan sonra çok değişti ve o kadar inanmıştı ki nerdeyse beni de döndürecekti!” 2012’de evlendiği Müslüman kocası için Suriye’ye gitmiş. 3 çocuk ise orada doğmuş. Dede, torunlarını ilk kez görecek.
 
Böyle kocaları ile beraber oralara kadar gitmiş çok kadın var.
 
Çocukların ise; çoğu orada doğmuş.
 
Masum çocukların oradan devlet eliyle kurtarılması ise; insanlık görevi de.
 
Fin Dışişleri de bunu yaptı çok muhalefet edilmesine rağmen.
 
10 yaş altındaki çocuklara da ‘terörist’ denmez.
 
Annelerinin şu anda yargılanma gibi bir durumu da sözkonusu değil. Fin emniyeti ve Gizli Polisi (SUPO), gerektiğinde bunlar hakkında araştırma yapıp, suçları varsa ortaya çıkarır.
 
Irkçıların seslendirdiği “Bunlar bizi keser, havaya uçurur” gibi bir durum yok.
 
Özellikle çocuklar şu anda güvendeler.
 
Böyle operasyonlara Fin Devleti devam edecek ki 18 kişi daha sırada.
https://um.fi/current-affairs/-/asset_publisher/gc654PySnjTX/content/suomeen-3-perhett-c3-a4-turkista-al-holin-leirilt-c3-a4