Sabiha Gökçen Havalimanı 2.Pisti, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı programla açıldı. Programa ayrıca Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul Valisi Davut Gül, Pendik Belediye Başkanı Ahmet Cin, Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı katıldı. 

“YOLCU SAYISININ 37 MİLYONU AŞACAĞINI TAHMİN EDİYORUZ” 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Bu önemli eserin İstanbulumuzun yanında tüm bölgemize, tüm Türkiye'ye hayırlı olmasını diliyorum. Sabiha Gökçen Havalimanı 1987 yılında Turgut Özal'ın ortaya koyduğu vizyonla hayata geçirilmiştir. Projenin amacı başta savunma ve havacılık sanayi olmak üzere ileri teknoloji alanında güçlü altyapının oluşturulmasıydı. Sadece İstanbul'un değil tüm bölgenin adeta uçuş merkezi haline geldi. Çevre illere de hizmet veriyor. Sabiha Gökçen Havalimanı, iş ve turizmdeki gelişim açısından kritik roller üstleniyor. Havalimanının artan yolcu ve hava trafiğini karşılamakta zorlandığını görüyoruz. 2009 yılında yap işlet devret modeliyle yeni terminal binasını devreye aldık. Teknopark İstanbul bugün ülkemizin en önemli teknoloji merkezlerinden biri olarak faaliyetlerini başarıyla sürdürüyor. Havalimanımız 2021 yılında iç ve dış hatlarda yaklaşık 181 bin uçuş trafiğiyle 25 milyon yolcuyu ağırladı. 2022 yılında bu sayı 31 milyon yolcuya ulaştı. 2023 yılının ilk 11 ayında 208 bin uçuşla yolcu sayısı geçen yıla göre yüzde 21'lik artışla 34 milyona yükseldi. Yolcu trafiğinin en çok olduğum 3. havalimanıdır. Yolcu sayısının 37 milyonu aşacağını tahmin ediyoruz. İhtiyaç duyulan ikinci pistin inşası için 2012 yılında karar aldık. Çalışmalara başlayarak toplam 970 milyon doları bulan yatırım tutarıyla ikinci pist ve işlerini tamamladık. Havalimanımızın trafik kapasitesini ikiye katlayacak pistin uzunluğu 3540 metredir. 3520 metre, 3000 metre ve 2400 metre uzunluğunda 3 adet paralel taksi yolu vardır. Toplam 62 uçak kapasiteli 650 bin metrekarelik orta apronu vardır” dedi. 

 “YOZGAT VE BAYBURT HAVALİMANI'NI 2025 YILI İÇİNDE AÇACAĞIZ” 

Erdoğan, “Hem Adanalı hem de Mersinli kardeşlerimizin hasretle beklediği havalimanını önümüzdeki ay açmayı hedefliyoruz. Altyapı çalışmaları biten Yozgat ve Bayburt Havalimanı'nı 2025 yılı içinde açacağız. Trabzon yeni havalimanı proje çalışmaları devam ediyor. Esenboğa'ya devletin kasasından 1 kuruş harcamadan 300 milyon euroluk yatırım yapıyoruz. Bunlar tamamlandığında kapasite yıllık 30 milyon yolcuya yükselecek ve havalimanımız 3. pistine kavuşacaktır. Hatay Havalimanı sahaları onarımı ve gelişimi işine ait ihaleyi de kısa süre önce gerçekleştirdik. Yapım çalışmalarına 21 Kasım günü itibarıyla başlandı. Zemin taşıma gücünün artırılmasını sağlayacak 14 kilometre uzunluğunda çevre güvenlik duvarıyla sel taşkınlarına karşı koruyacağız. Milletimize sürekli karamsarlık zerk edenlere aldırmadan hedeflerimiz doğrultusunda ilerlemeyi sürdüreceğiz. 40 yıllık siyasi mücadelemizin amacı emanetini taşıdığımız aziz milletimize layıkıyla hizmet edebilmektir. Kefenimizi giyerek çıktığımız zorlu yolculukta halktan ve haktan başka hiçbir güç tanımıyoruz. Bugüne kadar diklenmedik ama her zaman dik durduk” dedi. 

"HAVA TRAFİK KAPASİTESİNİ EN AZ 2 KATINA ÇIKARACAĞIZ"

Uraloğlu, bugünden itibaren de hava trafiği açısından en verimli kullanım şekli olacağı ve maksimum kapasiteyi sağlayacağı için yeni pisti iniş, eski pisti ise kalkış amacıyla kullanacaklarını aktararak, "Böylece Sabiha Gökçen Havalimanı'mızın hava trafik kapasitesini en az 2 katına çıkaracağız. İlerleyen zaman içerisinde bunu 2,5 katına çıkarmış olacağız." dedi.

"Yol medeniyettir, yol gelişmedir, yol büyümedir" diyen Abdulkadir Uraloğlu, "Bu noktada Cumhurbaşkanımızın vizyonu doğrultusunda vatandaşlarımızın yaşam kalitesinin yükseltilmesine katkı sağlayan, güvenli, ekonomik, konforlu, hızlı bir ulaşım altyapısının oluşturulması Bakanlığımızın temel hedefi olmuştur. Bugüne kadar hayata geçirdiğimiz projelerle Türkiye Yüzyılı'na hazırız ve bu yüzyılı daha nice proje ve hizmetlerle taçlandırarak ulaşımın da yüzyılı yapacağız." ifadelerini kullandı.


TAKA/AYŞEN KARABİNA

Editör: Doğukan ÖZKURT