Türkiye’de adını değerli bir madenden alan tek il olan Gümüşhane’de dağcılar, binlerce yıllık demir madenleri ve savaş döneminden kalma siperlerin bulunduğu 14 kilometrelik zirvelerle dolu rotada doğa yürüyüşü gerçekleştirdi.
Hafta sonları hem sağlıklı yaşam hem de Gümüşhane coğrafyasını keşif için doğa yürüyüşü etkinlikleri düzenleyen Gümüşhane Dağcılık, Doğa Sporları ve Gençlik Derneği (GÜDAK), 23 sporcusuyla Kocadal köyü ile Artabel Gölleri Tabiat Parkı arasındaki Karadağ eteklerinde program gerçekleştirdi. Torul ilçesine bağlı Kocadal köyü Kalis yaylasından başlayan yürüyüşte sporcular ilk olarak pasa ve cürufları yaklaşık 20 hektarlık alanı kaplayan ve milattan önce 2000 yıllarında işletilmeye başlandığı bilinen koruma alanları arasındaki Karadağ Maden sahasındaki demir madenine ulaştı. Asur, Bizans, Roma ve Osmanlı döneminde binlerce yıl işletilen 2 bin 500 metre rakımdaki maden sahasında eritilen maden artıklarının oluşturduğu devasa yığınların arasından ve üzerinden geçen sporcular günümüzde devasa iş makineleriyle yapılan işlerin çok eski dönemlerde nasıl yapılabildiğini şaşkınlıkla inceleyerek Furun Tepe istikametine doğru yoluna devam etti.
Bahar aylarının son günlerine gelinmesine rağmen yer yer karla kaplı alanları geçen sporcular, kar sularının erimesiyle coşan dereleri aşıp zaman zaman dolu ve yağmur yağışına yakalanırken Furun Tepe bölgesinde Osmanlı-Rus Harbi döneminden kaldığı değerlendirilen siperlerle karşılaştı.
Aytekin Akay