Artvin Borçka Demir Elma Festivali kapsamında, İsmet Acar Sosyal Tesislerinde “Demir Elma’nın Etrafında Doğa, İnsan, Kültür ve Turizm” başlıklı özel bir program düzenlendi
Festivalin bilgi ve deneyim paylaşımına odaklanan etkinliklerinden biri olan program, katılımcılar tarafından büyük ilgi gördü. Festival kapsamında gerçekleştirilen bu program, bölgedeki yerel değerlerin tanıtılması ve sürdürülebilir turizm ile kültürel mirasın öneminin vurgulanması açısından öne çıktı. Demir Elma, “Doğa, İnsan, Kültür” kitabının Editörü Özlem Şendeniz, yaptığı konuşmada Demir Elma’nın sadece bir meyve değil, bölgenin kültürel belleğinde derin izler taşıyan bir sembol olduğunu vurguladı. Şendeniz, konuşmasında Demir Elma’nın hikayesini bölgedeki bir arada yaşama kültürüyle ilişkilendirdiklerini belirterek, kitabın oluşum sürecine dair şu ifadeleri kullandı:
“Demir Elma’nın hikayesini bölgedeki bir arada yaşama kültürüyle eşleştirdim zihnimde. Ve Demir Elma: Doğa, İnsan, Kültür kitabının içerisinde biz bunu yaptık. Evet, Borçka için bu kitabı hazırlamaya başladık ama yalnızca Borçka’daki Demir Elma’nın hikayesini anlatmadık. Bunun yanına biraz daha çeşitlilik katarak, bölgeler üstü yani iktisadi ya da idari sınırların ötesinde bir coğrafyayı paylaşan insanlar olarak, bir meyveyle nasıl hasbihal ettiğimizi, onu kültürümüze nasıl kattığımızı, onun doğasında nasıl yaşadığımızı sorgulayarak yola çıktık. Bu yüzden kitabın içerisinde, örneğin ilk Demir Elma fabrikasının hikayesini bulabiliyorsunuz. Pazar Kirazlık’ta bugün Çaykur Çay Fabrikası’nın bulunduğu yer, geçmişte ilk Demir Elma fabrikasının kurulduğu yermiş. 1946 yılından söz ediyoruz. Bu da bize, Demir Elma’nın sadece bir meyve değil, aynı zamanda bu coğrafyanın üretim ve geçim hikayesinin bir parçası olduğunu gösteriyor. Ama bir yandan da hem Ercan Başkan’ın hem de Refika’nın söylediği gibi, biz Demir Elma’nın coğrafi işaretinin alındığı bir ilçedeyiz. Bu coğrafi işaretin alınmasının hikayesi de çok ilginç.




