Yapay Zeka Modeli, Selleri Günler Öncesinden Tahmin Edebiliyor ve 80'den Fazla Ülkede Ücretsiz Kullanıma Sunuldu

Türkiye'de En Çok İthal Edilen Cep Telefonu Markaları: iPhone Tutkumuzdan Hala Vazgeçmedik! Türkiye'de En Çok İthal Edilen Cep Telefonu Markaları: iPhone Tutkumuzdan Hala Vazgeçmedik!

Bu model, mevcut tahmin yöntemlerinden çok daha uzun vadeli ve güvenilir sel tahminleri yapabiliyor ve 80'den fazla ülkede ücretsiz olarak kullanıma sunuldu.

Dünya genelinde yılda binlerce insanın hayatına mal olan seller, giderek artan bir tehdit haline geliyor. Ancak, gelişmekte olan ülkelerde sel felaketlerine karşı yeterli uyarı ve önlem almak oldukça zor olabiliyor.

Nature dergisinde yayınlanan bir çalışmaya göre, araştırmacılar, ölçülmemiş havzalarda sel tahminlerini iyileştirmek için bir yapay zeka modeli geliştirdiler. Bu model, su seviyeleri hakkında veri toplama imkanı olmayan bölgelerde dahi güvenilir tahminler yapabiliyor.

Google ReSearch'deki Sel Tahmin ekibinden Grey Nearing ve meslektaşları, modeli geliştirmek için 5.680 ölçüm cihazının verilerini kullandılar ve 7 günlük bir tahmin dönemi boyunca ölçülmemiş havzalarda günlük akışı tahmin etmek için eğittiler. Sonuç olarak, yapay zeka modeli, mevcut tahmin yöntemlerinden çok daha uzun vadeli ve güvenilir sel tahminleri yapabildiği ortaya çıktı.

Bu önemli gelişme, sel kaynaklı afetlerin önceden tahmin edilerek yüzlerce hayatın kurtarılmasına ve maddi hasarın önlenmesine yardımcı olabilir. Araştırmacılar, modelin 80'den fazla ülkede ücretsiz olarak kullanıma sunulduğunu ve operasyonel bir erken uyarı sistemine dahil edildiğini belirtiyorlar. Bu sayede, doğal afetlere karşı daha etkili bir önlem alınabileceği umuluyor.

Kaynak: NTV