Pehlevan, fındığın soğuklanmaya ihtiyacı olduğunu ve mevcut sıcak hava koşullarının yeni sezonda verim düşüklüğüne neden olabileceğini belirtti. Fındıkta verim düşüklüğüne yol açabilecek olan sıcaklık artışının etkilerini açıklayan Pehlevan, fındık bitkisinin soğuklanma ihtiyacının belirli bir süreyi gerektirdiğini ve bu sürenin farklı çeşitlere göre değişebileceğini vurguladı.
8B1B2457 A32B 444D 8943 Dc1C3737F865

Trabzon'da Jandarma Operasyonu: Aranan Şahıs Yakalandı, Uyuşturucu ve Silahlar Ele Geçirildi Trabzon'da Jandarma Operasyonu: Aranan Şahıs Yakalandı, Uyuşturucu ve Silahlar Ele Geçirildi

Fındıkta yeterli soğuklanma ihtiyacını karşılamayan bitkilerin veriminin düşük olacağını ifade eden Pehlevan, son zamanlarda mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıkların bu durumu daha da kötüleştirebileceğini dile getirdi.

C95D73D8 C345 4A8B B8C1 0F603E23B4C9

Fındık üreticilerine düşen görevleri de sıralayan Pehlevan, özellikle sonbaharda fındık bakımının iyi yapılması gerektiğini ve bitkinin kışa hazırlanması için gerekli önlemlerin alınması gerektiğini belirtti. Ayrıca, don riskine karşı da dikkatli olunması gerektiğini vurgulayan Pehlevan, tarımın önemli bir kısmını oluşturan fındık üretiminde, iklimsel değişikliklere uygun önlemlerin alınmasının önemine dikkat çekti.

87Fd52D4 2150 438E 842F 8C0F87Def27B

Pehlevan, fındık üretiminde kullanılan düzenleyicilerin don etkisini tamamen ortadan kaldırmadığını ancak etkisini azaltabileceğini ifade ederek, çiftçilere don riskine karşı alabilecekleri tedbirler konusunda tavsiyelerde bulundu. Ayrıca, ileriki yıllarda iklimsel değişikliklerin fındık rekoltesini olumsuz etkileyebileceğini ve sulama ihtiyacının artabileceğini belirten Pehlevan, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın su verimliliği konusunda başlattığı projelerin önemine değindi ve suyun ekonomik kullanımının önemine vurgu yaptı.

Kaynak: İHA