Yayla sezonu sona erdi, dönüşler duygusal başladı
Doğu Karadeniz’in zengin yayla kültürünü sürdüren bölge halkı, yaz boyunca sürülerini otlattıkları yaylalardan dönüş yolculuğuna başladı. Özellikle Trabzon’un Şalpazarı ilçesindeki Aktaş, Kızlüzüm Obası, Davunlu, Alaca, Kadırga ve Sis Dağı yaylalarında yazı geçiren küçükbaş ve büyükbaş hayvan yetiştiricileri, Kasım ayının yaklaşmasıyla birlikte köylerine dönüyor. Geleneksel giysileri ve süslenmiş hayvanlarıyla yapılan bu dönüş, adeta yöresel bir göç şölenine dönüşüyor.
Çepni kadınları geleneksel giysileriyle yollarda
Yayla dönüşleri, bölgenin kültürel zenginliğini de gözler önüne seriyor. Çepni kadınları ve kızları, rengarenk çiçekli fistanları ile süsledikleri inekleriyle birlikte kilometrelerce yürüyerek mahallelerine dönüyor. Bu görsel şölen, hem yerli halk hem de bölgeyi ziyaret eden turistler için etkileyici bir manzara sunuyor.
Yayladan dönüş sırasında duyguların yoğun olduğunu belirten Şalpazarı’nın Sinlice Mahallesi sakini Salih Usta, "Gidişimiz bayram, dönüşümüz yas gibi" diyerek bu kültürel yolculuğun ruhunu özetliyor.
“Vargit çiçeği açtıysa, dönüş zamanı gelmiştir”
Salih Usta’nın aktardığına göre, yöre halkı için doğanın sinyalleri yayla sezonunun bitişini haber veriyor. Usta, "Yaylada vargit çiçekleri açınca biz artık yayla zamanının sona erdiğini anlarız. İçimiz hüzünle dolar" diyor. Ancak dönüş yalnızca duygusal değil, aynı zamanda kışa hazırlık anlamına da geliyor.
Kışa hazırlıklar tamamlandı
Bölgede yaylacılık yapan aileler, dönüş yolculuğunun ardından köylerindeki yaşamlarına adapte olmaya başlıyor. Salih Usta, "Bu yıl kış çok sert geçecek gibi görünüyor. Hayvanlarımız için saman ve ot stoğumuzu yaptık. Bir kısmını yayladan, bir kısmını da il dışından temin ettik" diyerek kışlık hazırlıklarının sürdüğünü ifade ediyor.