Ghebreyesus, yaptığı açıklamada, COVID-19'a göre 20 kat daha ölümcül olduğu iddia edilen "X hastalığı"na karşı hazırlıklı olmanın büyük bir öneme sahip olduğunu vurguladı. DSÖ Genel Direktörü, ülkeleri bu ortak tehdit karşısında bir pandemi anlaşmasına varmak üzere mayıs ayına kadar harekete geçmeye çağırdı.

ABD'den TikTok'a Kesin Darbe! Yasa Tasarısı Kabul Edildi! ABD'den TikTok'a Kesin Darbe! Yasa Tasarısı Kabul Edildi!

Pandemi anlaşmasının, dünya genelinde karşılaşılan tüm zorlukları ve çözümleri bir araya getirebileceğini belirten Ghebreyesus, "Hastalık X'e Hazırlanmak" başlıklı bir panelde yaptığı konuşmada, bilinmeyen hastalıklara karşı hazırlıksız olunmaması gerektiğini vurguladı. "Bazı bilinmeyen şeylere de hazırlanabiliriz" diyen Ghebreyesus, COVID-19'un ilk "X hastalığı" olabileceğini ve bu deneyimden dersler çıkarılması gerektiğini ifade etti.

Ghebreyesus'un uyarısına göre, X hastalığına karşı hazırlıksız olunması durumunda, COVID-19'dan çok daha büyük bir felakete yol açabileceği belirtiliyor. DSÖ, bu tür küresel pandemi ve salgınları önlemek ve bunlarla başa çıkmak için çeşitli girişimlerde bulunuyor. Bu çabalar arasında kaynaklara sahip ülkeleri desteklemek için pandemi fonu, düşük gelirli ülkeler için aşı eşitliği sağlamak için mRNA aşı teknolojisi transfer merkezi ve ülkeler arasında işbirliğine dayalı gözetimi geliştirmek için pandemi ve salgın istihbarat merkezi gibi önemli projeler bulunuyor.

Dünya genelinde sağlık tehditlerine karşı daha etkili bir şekilde hazırlıklı olmak ve mücadele etmek için DSÖ'nün çağrısı, uluslararası düzeyde ciddi bir tartışma konusu haline gelmiş durumda. Pandemi anlaşması, gelecekteki sağlık krizlerine karşı daha etkili bir yanıt verebilmek için atılan önemli bir adım olarak görülmektedir.

Editör: Birol Sancak