Türkiye'nin sağlık alanındaki başarılarına bir yenisi daha eklenerek, Malatya İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakil Enstitüsü'nde tarihi bir an yaşandı. 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dünyada bir ilk olan 6'lı çapraz karaciğer nakli ameliyatının bu merkezde gerçekleştirildiğini duyurdu. Enstitü Başkanı Prof. Dr. Sezai Yılmaz'ın anlattığı ameliyat sürecini içeren video da paylaşıldı.

Sağlık Bakanı Koca, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, daha önce bu merkezde 4'lü ve 5'li çapraz karaciğer nakillerinin başarıyla gerçekleştirildiğini hatırlattı. Çapraz nakil ameliyatları, hastaların kendi vericilerinden organ alamaması durumunda, aynı durumda olan hastalar arasında birinin vericisinden diğerinin alıcısına nakil yapılması anlamına geliyor. Bu tür nakiller, nakil bekleyen hastalar için büyük bir umut kaynağı oluşturuyor.

Prof. Dr. Sezai Yılmaz, dünya genelinde 2'li çapraz nakillerin birçok ülkede uygulandığını ancak karaciğer nakil bekleyen hastalara yeterince katkı sağlayamadığını ifade etti. Ancak çoklu çapraz karaciğer nakilleriyle büyük başarılara imza atıldığını belirtti. Malatya İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakil Enstitüsü'nde şimdiye kadar 11 kez 3'lü çapraz nakillerin yanı sıra 4'lü ve 5'li çapraz karaciğer nakillerinin başarıyla gerçekleştirildiğini söyledi.

Dikkat! Bozuk Çorba Felce Neden Olabilir: Genç Kadının Acı Deneyimi Dikkat! Bozuk Çorba Felce Neden Olabilir: Genç Kadının Acı Deneyimi

Yılmaz, 6'lı çapraz karaciğer naklinin dünya genelinde bir ilk olduğunu ve ameliyatın sabah 08.00'de başlayıp akşam 20.00 gibi sorunsuz bir şekilde tamamlandığını belirtti. Hastaların durumunun çok iyi olduğunu vurgulayarak, bu tür ameliyatların yurt dışında aynı gün gerçekleştirilmediğine dikkat çekti. Malatya İnönü Üniversitesi'nin çapraz karaciğer nakli merkezi olacağını düşündüğünü sözlerine ekledi.

Bu başarı, Türkiye'nin sağlık sektöründeki ilerlemelerini ve uzmanlığını bir kez daha kanıtlarken, çapraz karaciğer nakli bekleyen hastalar için umut ışığı oldu.

TAKA/AYŞEN KARABİNA

Editör: Ayşe Sancak