Bakanlıktan yapılan açıklamada, elektronik ticaretin çok sayıda ürün çeşidini zaman ve mekân sınırından bağımsız olarak hızlı, kolay ve daha düşük maliyetle tüketicilere sunabildiği belirtildi. Satıcılar bakımından ise işyeri kira maliyetinin olmaması ve stok ile finansman maliyetlerinin daha düşük olması gibi faktörlerin elektronik ticaretin toplam perakende ticaretten aldığı payı artırdığına dikkat çekildi.

Bu Haftanın En Çok Kazandıran Yatırımları! Borsa, Altın, Euro, Dolar… Yatırımını Ona Yapan Paraya Para Demedi Bu Haftanın En Çok Kazandıran Yatırımları! Borsa, Altın, Euro, Dolar… Yatırımını Ona Yapan Paraya Para Demedi

Cayma Hakkı Devam Ediyor

Bakanlık açıklamasında, elektronik ticaretin artan hacmi ve önemi, artan e-ithalat ile beraber kalitesiz ve güvensiz ürünlerden kaynaklı ilave belirsizliklerin bulunması nedeniyle tüketicilerin mağduriyetini engellemek adına düzenlemelerin titizlikle devam ettiği belirtildi.

Ticaret Bakanlığı, küresel gelişmeler ve Avrupa Birliği mevzuatındaki güncellemelerin yakından takip edilerek iç hukuka entegre edildiğini, bu doğrultuda 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'da ve Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği hükümlerinde satıcılar ile tüketiciler arasında adil bir dengenin sağlanması ve tüketicilerin evrensel standartlarda korunması hedefiyle düzenlemeler yapıldığını ifade etti.

Değişiklikler Ertelendi

Açıklamada, "Bu kapsamda gerçekleştirdiğimiz düzenlemeyle, 1 Ocak 2025 tarihinde yürürlüğe girmesi öngörülen değişikliklerin 1 Ocak 2026 tarihinde yürürlüğe girmesine ilişkin Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği'nde değişiklik yapılmıştır. Yapılan değişiklik ile cayma hakkının kullanılabileceği mal ve hizmetlere ilişkin sınırlamalar ve iade masraflarının sözleşme ile tüketici tarafından karşılanabileceğine ilişkin hükümler ertelenerek, tüketicilerimizin herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin cayma haklarını kullanmaya devam etmeleri sağlanmıştır" denildi.

Kaynak: SABAH