2025-2026 eğitim-öğretim yılı başlarken velilerin en büyük gündemi, okul ve kırtasiye masraflarında yaşanan rekor artışlar oldu. Eğitim Sen Trabzon Şube Başkanı Muhammet İkinci, yaptığı açıklamada derinleşen ekonomik kriz ve yüksek enflasyonun eğitim üzerindeki yükünü vurguladı. İkinci, “Kayıt parası, zorunlu bağış, servis, kıyafet ve kırtasiye masrafları velilerin sırtında kambura dönüştü. Eğitim, bir hak olmaktan çıkarılıp ayrıcalığa dönüştürülüyor” diyerek sert tepki gösterdi.
Bir Öğrencinin Okul Çantası Kaç Liraya Doluyor?
Eğitim Sen’in araştırmasına göre, 2025-26 eğitim-öğretim yılında:
-
İlkokul düzeyi: Temel kırtasiye masrafları 2.800 – 3.800 TL
-
Ortaokul ve lise düzeyi: 4.000 – 5.800 TL
Resmi enflasyonun TÜİK verilerine göre yüzde 33 seviyelerine gerilemesine rağmen kırtasiye fiyatlarında yüzde 60’ın üzerinde artış yaşandı. Özellikle birden fazla çocuğu olan ailelerin yükü katlanarak büyüyor. Asgari ücretle geçinen bir ailenin tek bir çocuğunun kırtasiye masrafı dahi neredeyse aylık gelirini tüketiyor.
Eğitimde Eşitsizlik Derinleşiyor
Yüksek fiyatlar nedeniyle birçok veli, çocuklarının en temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanıyor. Bu durum, öğrencilerin eksik malzemelerle derse katılmasına ve eğitim sürecinde geri kalmasına yol açıyor. Eğitim Sen, bu tabloyu “eğitimde derinleşen eşitsizliğin ve piyasalaştırma politikalarının çarpıcı bir göstergesi” olarak nitelendiriyor.
Eğitim Sen’in Talepleri
Muhammet İkinci, kamusal eğitimin güçlendirilmesi için acil adımlar atılması gerektiğini belirterek şu talepleri dile getirdi:
-
Tüm okul ve kırtasiye masrafları devlet tarafından karşılanmalı, her öğrenciye ücretsiz ve nitelikli okul çantası dağıtılmalı.
-
Kayıt parası, zorunlu bağış, servis ve yemek ücretleri gibi uygulamalara son verilmeli.
-
Eğitim bütçesi en az iki kat artırılmalı ve kaynaklar doğrudan okulların ihtiyaçları için kullanılmalı.
-
Anayasa’nın 42. maddesi gereği, zorunlu eğitim çağındaki tüm çocuklara tamamen ücretsiz eğitim sağlanmalı.
“Eğitim Hakkı Parayla Satılamaz”
Eğitim Sen, eğitimin ticarileştirilmesine ve velilerin sırtına yüklenen maliyetlere karşı mücadeleyi sürdüreceklerini açıkladı. Muhammet İkinci, “Eğitim hakkı parayla satılan bir meta değildir. Tüm velileri ve eğitim emekçilerini parasız, laik ve kamusal eğitim için birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz” dedi.