Nöbetçi fırın uygulaması ile fırınların çalışma yükü aralıklı hale getirilebilir ve çalışanların dinlenme süresi artırılabilir. İşte çok yakında beklenen ekmek zammı için basına düşen detaylar...

Ekmek Üreticileri İşverenleri Sendikası Genel Başkanı Cihan Kolivar, girdi maliyetlerindeki artışa dikkat çekerek, İstanbul'da ekmeğin fiyatının önümüzdeki günlerde yükselme ihtimaline işaret etti.

Kolivar, maliyet artışlarının üreticiyi zorladığını vurgulayarak, "Bu ayın 15'inden sonra, İstanbul'da ekmeğin kilogram fiyatı 60 liraya çıkabilir" dedi.

Trabzon Milletvekili Suiçmez, esnafların kredi faiz oranlarının yükseltilmesini eleştirdi Trabzon Milletvekili Suiçmez, esnafların kredi faiz oranlarının yükseltilmesini eleştirdi

Sözcü'den Hülya Keskin Oruçoğlu'nun haberine göre Kolivar, ayrıca İstanbul'un farklı semtlerindeki fırın kiralarındaki büyük farklılıklara da değindi. Özellikle Şişli, Beşiktaş ve Kadıköy gibi merkezi semtlerde fırın kiralarının 140 bin liraya kadar çıktığını belirten Kolivar, bu durumun maliyetleri katladığını ifade etti. Ayrıca, Arnavutköy ve Sultangazi gibi yerlerde ise kira maliyetlerinin 20-25 bin lira seviyelerinde olduğunu aktardı.

İstanbul'da 3.800 fırın bulunduğunu, ancak bunların 500'den fazlasının ruhsatsız çalıştığını dile getiren Kolivar, bu durumun sektöre ciddi bir sorun olarak yansıdığını söyledi. Ayrıca, sigortasız çalışan ve ruhsatsız iş yeri sorununun çözülmesini beklediklerini belirtti.

Nöbetçi fırın sisteminin İstanbul'da uygulanması gerektiğini vurgulayan Kolivar, "Örneğin bir mahalledeki 6 fırından 3'ü nöbetçi olabilir. Böylece hem çalışanlar dinlenir hem de tatil günlerinde iş yerleri dezenfekte edilebilir" dedi. Bu konuda İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne başvuracaklarını söyledi.

Son olarak, ekmek ve simit fiyatlarının belirlenmesinde Ticaret Bakanlığı'ndan olumlu görüş alınmasının zorunlu olduğuna dair kararın hukuka aykırı olduğu iddiasıyla Danıştay'a başvurduklarını da ifade etti. Kolivar, çalışma şartlarının zorluğuna da dikkat çekerek, "Usta, gece saat 4'ten, öğlen 4'e kadar çalışıyor. 10 yıldır bu çalışma şartları değişmedi. Bunun düzeltilmesi gerekli" şeklinde konuştu.

Kaynak: HABER MERKEZİ