58 yaşındaki Ekrem Usta, çocuk yaşlarda başladığı dikiş makinesi ustalığını yıllar içinde bir mesleğe dönüştürdü. Genç yaşlarda bir tekstil atölyesinde edindiği bilgi ve tecrübelerle donanmış olan Ekrem Usta, memleketi Samsun’dan başlayarak Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgelerinde il il dolaşarak dikiş makinelerini tamir ediyor. Usta, özellikle Halk Eğitim Merkezleri, perdeciler, çeyizciler ve terziler gibi müşterilere hizmet veriyor ve randevu usulü çalışarak her ay Samsun’dan Kars’a kadar uzanan geniş bir coğrafyada seyahat ediyor.

Günümüzde elektronik dikiş makinelerinin popülerleşmesi ve genç neslin teknolojiye olan ilgisinin artması nedeniyle mesleğinde çırak yetiştirmekte zorlandığını belirten Ekrem Usta, kendisini mesleğin son temsilcilerinden biri olarak tanımlıyor. Usta, eldeki bilgi ve becerilerin yeni kuşaklara aktarılamamasından duyduğu endişeyi dile getiriyor ve mesleğinin geleceğini koruma konusunda kaygılarını paylaşıyor.

Haçkalı Hoca Anma Programı İçin Hazırlıklar Sürüyor Haçkalı Hoca Anma Programı İçin Hazırlıklar Sürüyor

Ekrem Usta'nın hikayesi, unutulmaya yüz tutmuş bir zanaatın son temsilcilerinden birinin, kültürümüzdeki yerini koruma çabasını ve bu mesleğin sürdürülebilirliği için yaşanan zorlukları gözler önüne seriyor.
TAKA/AYTEKİN AKAY

Editör: Birol Sancak